Politiek

Dijksma naar de Kamer vanwege halal-kip

18-02-2013 12:11

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) moet na het reces naar de Tweede Kamer komen om uitleg te geven over het feit dat de meeste kip in Nederland halal geslacht wordt. Dat zegt PVV-Kamerlid Dion Graus tegen ThePostOnline.  In 2010 wilde een Kamermeerderheid verplichte etikettering van halal-vlees zodat ‘consumenten een vrije keuze kunnen maken en niet onwetend dieronvriendelijk geslacht vlees nuttigen’.

Kamermeerderheid wilde verplichte etikettering

Graus wil opheldering van Dijksma na het bericht dit weekeinde dat het grootste deel van de Nederlandse kipfilet halal geslacht is. Ook als dat niet op de verpakking staat. Een Kamermeerderheid van Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks, D66, VVD en de ChristenUnie steunde in het najaar van 2010 een motie van Graus die etikettering van halal-vlees verplicht wil stellen.

‘Halalvlees wordt door de strot gedrukt’

Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) wilde destijds afwachten wat de Europese Commissie daar van dacht.  Het Europees Parlement vond verplichte etikettering vervolgens niet noodzakelijk. Graus wil dat Dijksma nu alsnog werk maakt van zijn motie. “Het is te gek voor woorden dat dit nog steeds niet geregeld is. Het halalvlees wordt door de strot gedrukt van onwetende mensen. Terwijl ze moeten kunnen kiezen.” Graus benadrukt dat zijn partij nog steeds voor een algeheel verbod op rituele slacht is.