Politiek

Volksvertegenwoordigers voor de koning én het volk

16-02-2013 15:51

In de aanloop naar de inhuldiging van de nieuwe koning kruipen de republikeinse parlementariërs weer uit hun schulp. Afgelopen donderdag bij Nieuwsuur legden Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir (beiden SP) uit waarom zij niet bij de inhuldiging van aanstaande koning Willem-Alexander zullen zijn. Karabulut heeft trouw beloofd aan het volk en heeft er geen trek in het over te doen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Haar socialistische collega Farshad Bashir is met vakantie op 30 april, dus hij kan, tot zijn plezier, deze historische gebeurtenis – we krijgen voor het eerst sinds 1890 een mannelijk staatshoofd – niet bijwonen.  Door hun afwezigheid bij de troonswisseling laten beide Kamerleden zien dat zij het ambt van volksvertegenwoordiger niet helemaal begrepen te hebben.

Rechten van het staatshoofd

De enige rechten die het staatshoofd ten aanzien van Kamerleden heeft zijn, zoals Ferry Mingelen bij Nieuwsuur nog even uitlegde, louter symbolisch van aard. Zo heeft Willem-Alexander na zijn inhuldiging het recht Kamerleden te adviseren en aan te moedigen, net als iedere andere burger van Nederland. Wees gerust Marianne Thieme, de koning gaat niet over jachtrechten. Het afleggen van de eed dan wel de gelofte symboliseert de verbondenheid van zowel de koning als het Kamerlid met de Grondwet en daarmee het Nederlandse staatsbestel.

Onbeleefdheid en minachting

Het feit dat onze twee SP-Kamerleden weigeren de eed af te leggen, en dus de inhuldiging niet zullen bijwonen, is niet alleen onbeleefd naar de koning, maar vooral minachtend naar het Nederlandse volk. Ze voeren op deze wijze hun functie van volksvertegenwoordiger niet uit. Een troonswisseling komt gemiddeld drie keer per eeuw voor, wat het tot een unieke gebeurtenis maakt. Er zullen miljoenen mensen in binnen- en buitenland aan de buis gekluisterd zitten om te volgen wat er zich in de Nieuwe Kerk afspeelt. Het is niet alleen een voorrecht maar ook een plicht om hierbij aanwezig te zijn. Als Kamerlid vertegenwoordig je namelijk het Nederlandse volk, dat een nieuw staatshoofd krijgt. Het is je taak, of je nu wil of niet, om als volksvertegenwoordiger aanwezig te zijn bij de inhuldiging.

Aandachttrekkerij

Het wegblijven van Karabulut en Bashir bij de inhuldiging – het is overigens niet uit te sluiten dat anderen nog zullen volgen – is niet meer dan aandachttrekkerij.  Het lijkt erop dat een (onzinnig) politiek statement maken belangrijker is dan volksvertegenwoordiger zijn. Voor beide SP’ers is de vertegenwoordigende rol blijkbaar geen belangrijk aspect van hun functie. Politiek bedrijven is slechts één onderdeel van het ambt van Kamerlid. Het andere onderdeel, minstens zo belangrijk, is het vertegenwoordigen van de Nederlandse bevolking. Zolang Nederland een constitutionele monarchie is, hoort een Lid der Staten-Generaal aanwezig te zijn bij de inhuldiging van de koning. Niet voor de glorie van het staatshoofd, maar als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk.

CC FOTO: Govert de Roos / SP