Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek

15-02-2013 11:02

Beste Chris,

Ik begreep dat de regering van plan is provincies met elkaar te laten fuseren. Er zou een superprovincie komen bestaande uit Noord Holland, Utrecht en Flevoland. Ik las op de website van de Volkskrant dat ook Friesland wordt bedreigd. Wat gaat er precies veranderen? Wordt Friesland straks afgeschaft? Ik vind dat maar niks.

Bezorgde fries 
Beste bezorgde fries,

Het kabinet heeft allerlei plannen met de provincies. De regering wil dat Noord Holland, Utrecht en Flevoland met elkaar gaan fuseren. Ook heeft men het idee dat het goed zou zijn als er grotere landsdelen ontstaan die in de plaats komen van de provincies. Dat laatste is een vaag voornemen waar geen concreet plan voor is. Met andere woorden: het is een idee, maar dat idee lijkt weinig waard omdat er geen duidelijke initiatieven worden genomen om echt tot vijf landsdelen te komen. Friesland blijft voorlopig dus wel bestaan.

Er zijn meer redenen om te denken dat er weinig zal veranderen. Utrecht en Flevoland hebben al laten weten dat ze geen zin hebben om te fuseren. Provincies zijn net als andere organisaties uit op hun eigen overleving en willen niet zomaar afgeschaft of samengevoegd worden. U kunt er dus vanuit gaan dat als het kabinet serieus werk maakt van dit voornemen, er veel weerstand zal ontstaan. De gezamenlijke provincies zullen er alles aan doen om dit plan tegen te houden.

 

Eenvoudig en efficiënt

Het kabinet hoopt waarschijnlijk dat u denkt dat dit plan het bestuur eenvoudiger, goedkoper en efficiënter maakt. Het kabinet kiest niet voor niets provincies uit. Provincies zijn een bestuurslaag waar burgers weinig van weten, die veel burgers overbodig vinden en die dus oppervlakkig gezien gemakkelijk gemist kan worden. Dit is een prima bestuurslaag om daadkrachtig te laten zien dat het kabinet het bestuur moderniseert. Of dat ook waarheid wordt is een andere discussie.

De grote vraag die u zich moet stellen is: maakt het eigenlijk wat uit? Het antwoord op die vraag kan alleen maar ‘nee’ zijn. Als morgen alle provincies worden afgeschaft, draait het land gewoon door. De nuttige taken van de provincie worden dan overgenomen door een landsdeel, en in die situatie zijn die taken even onzichtbaar voor burgers als nu. U merkt nu nauwelijks dat de provincie iets doet voor de regionale infrastructuur, en dat blijft zo als de provincie is opgegaan in een groter landsdeel.

Zal Friesland ten onder gaan als er landsdelen komen? Daar hoeft u niet bang voor te zijn. Het Fries wordt dan nog steeds gesproken, bij vrieskou zal er een Elfstedentocht zijn, er worden kievitseieren gezocht en Friese pannenkoeken gegeten. U zult de Friese vlag even vaak of even weinig zien wapperen als nu en het gelijknamige zuivelmerk zal geen naamsverandering ondergaan. Juist op al deze zaken heeft de provincie geen enkele invloed. Dat is juist waarom u nooit wat van de provincie merkt. Er moet wel heel veel veranderen voordat u echt iets van de provincie gaat merken.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks op vrijdagochtend een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Stuur hem naar [email protected]