Groningse wethouder ontkent belangenverstrengeling

13-02-2013 20:00

Bevoordeelt de Groningse wethouder Dig Istha voetbalclub FC Groningen bij het toewijzen van een nieuw trainingsveld, of is er sprake van een ordinaire centenkwestie?

De Groningse amateurvoetbalclub SC Gronitas is boos dat het haar onderkomen moeten verlaten om plaats te maken voor de plaatselijke FC. De eredivisionist heeft op de velden van Gronitas een nieuw oefenterrein op het oog.

Amateurvoetbalclub SC Grontitas speelt al sinds 1987 op sportpark Corpus den Hoorn. De club huurt dit sportpark van de gemeente. Als trouwe huurder heeft Gronitas zijn eigen kantine gebouwd op het sportpark. De amateurvereniging moet nu wijken voor de ambitieuze voetbalbroer.

Verhuisvergoeding

SC Gronitas is voor een verhuisvergoeding bereid te verhuizen naar een ander sportpark. De gemeente en Gronitas besloten daartoe de zelf bekostigde kantine te laten taxeren. De bouwwaarde bleek 830.881 euro. Na afschrijvingen bleef een gecorrigeerde herbouwwaarde over van 384.813 euro.

Het bedrag in dat taxatierapport lijkt de gemeente Groningen nu kennelijk toch aan de royale kant, want de gemeente wil een verhuisvergoeding betalen van niet meer dan 100.000 euro. Ook FC Groningen is bereid om een ton bij te dragen aan de verhuizing van SC Gronitas. Maar dat is voor Gronitas niet genoeg.

Veldhuur opzeggen

De gemeente geeft echter geen krimp en adviseert Gronitas om de kantine van buurvereniging GRC te betrekken. Ook dat is onbespreekbaar. De twee clubs zijn echter ‘gezonde vijanden’, een kantine delen is onmogelijk. Bovendien is de club dan de investering in zijn eigen kantine kwijt, zeggen betrokkenen.

Ruzie dus rond de velden. De gemeente Groningen, die de eisen van de FC wil inwilligen, heeft daarom gedreigd om de veldhuur van SC Gronitas op het sportpark op te zeggen wanneer de club niet akkoord gaat met het aangeboden geldbedrag.

Chantage

SC Gronitas is boos over de gemeentelijke handelswijze. Merijn Goris bestuurslid van de amateurvoetbalclub zegt tegen ThePostOnline: ‘ Dit voelt als chantage’.

Verder zegt Goris dat het hem opvalt dat wethouder Dig Istha (PvdA) en Groningenvoorzitter Hans Nijland ‘dikke vrienden’ zijn. Belangenverstrengeling?

De verantwoordelijk wethouder Dig Istha kent de club goed. De PvdA-er was woordvoerder van Essent, de hoofdsponsor van FC Groningen, voordat hij in november wethouder Frank de Vries opvolgde als wethouder bij de gemeente. Eerst woordvoerder van de hoofdsponsor en daarna als wethouder de verantwoordelijkheid om een amateurclub weg te pesten. Goris vindt de banden op ‘ zijn minst opvallend.’

Belangenverstrengeling

Ook de voorganger van Istha – wethouder Frank de Vries (PvdA) – bracht wel eens bezoekjes aan de Euroborg. In een filmpje op FC Groningen TV werd hij zelfs al eens zwetend in de sportschool van het stadion aangetroffen in gezelschap van Groningen-voorzitter Hans Nijland. Op beelden is te zien hoe de twee een balletje feilloos naar elkaar toegooien.

Gevraagd naar mogelijke belangenverstrengeling, reageert Istha, die nu verantwoordelijk is, tegen ThePostOnline, gepikeerd: ‘Wat heb ik hier mee te maken? Dit dossier was in handen van mijn voorganger. Dus belangenverstrengeling lijkt me onzin. Ik heb daar niks over te zeggen.’