Politiek

Ernst Hirsch Ballin houdt 5 mei-lezing

24-01-2013 19:30

Voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin spreekt dit jaar de 5 mei-lezing in Utrecht uit. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag bekend gemaakt. Uitgangspunt van zijn lezing is het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘Vrijheid spreek je af’. Ironisch genoeg steunde Hirsch Ballin als CDA-minister de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot.

“Vier mei en vijf mei hebben elk een eigen accent, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, vindt Ernst Hirsch Ballin. “Vier mei staat voor de slachtoffers van oorlog, bezetting en vervolging, vijf mei voor de wederopbouw van de rechtsstaat. We moeten daarom ook stilstaan bij het onrecht waaruit de oorlog is voortgekomen en bij de waarde van het recht.” Oud-minister Hirsch Ballin is inmiddels hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam.

Hirsch Ballin steunde arrestatie Gregorius Nekschot

In mei 2008 steunde Hirsch Ballin als minister de beslissing van het Openbaar Ministerie om cartoonist Gregorius Nekschot te arresteren. Hirsch Ballin vond dat het OM destijds ‘waardering’ verdiende voor de actie. Hij verwachte destijds dat de Tweede Kamer het optreden van het OM uiteindelijk zou begrijpen. “Er zal geen schande van worden gesproken.” Dat viel anders uit. Hirsch Ballin moest toegeven dat de cartoonist te lang had vastgezeten. Tevens werd tijdens het spoeddebat over de kwestie duidelijk dat Hirsch Ballin al eerder een ‘interdepartementale werkgroep Cartoonproblematiek’ in het leven had geroepen waar het OM onderdeel van uit maakte.

Enfin, Ernst Hirsch Ballin over vrijheid dus. Wat denkt u?