Politiek

Richard de Mos +1, PvdA-baantjesjagers -1

16-11-2012 15:36

Mail van oud-PVV Kamerlid Richard de Mos. Of we vriendjes willen worden op Linkedin. En of we een ‘spannende nieuwe uitdaging’ voor hem weten. “Wie helpt mij uit de wachtgeldregeling?” sluit De Mos af. Kijk, zo mogen we het graag zien! Actief op zoek zijn naar werk is altijd beter dan rustig achterover hangen in de gemakkelijke stoel die wachtgeld heet. Daar kan de Amsterdamse PvdA een voorbeeld aan nemen.

De Mos was diep teleurgesteld toen hij van Geert Wilders hoorde dat hij niet meer mocht terugkeren op de kieslijst van de PVV afgelopen verkiezingen. Een korte maar hevige zelfpromotie kon daar geen verandering in brengen. De Mos moest weg. Hij had het er niet makkelijk mee, we slikten een traantje weg toen De Mos zichtbaar geëmotioneerd afscheid moest nemen van het parlement. Hij hield het zelf ook niet droog toen toenmalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hem uitluidde. Ook Hans Wiegel had waarderende woorden voor De Mos: “Ik heb De Mos leren kennen als iemand die onmiddellijk de inhoud snapt. Het is een toegankelijk man die bij het gewone volk de juiste snaar weet te raken.”

En nu vooruit!
Maar de markante Haagse politicus gaat er nu voor: niks wachtgeld, hij wil aan de slag! Werkgevers vinden hier het CV van De Mos,  Twitter is natuurlijk nog sneller.

Hoe anders is het bij de Amsterdamse PvdA
Zoals u wellicht weet worden de deelraden (Rotterdam) en stadsdelen (Amsterdam) vanaf 2014 afgeschaft. Dat leidt met name in Amsterdam tot enige stress, in het bijzonder bij de hoofdstedelijke PvdA. Want een democratische bestuurslaag verwijderen leidt onvermijdelijk tot totaalpaniek. Want opeens staan al die nep-wethouders en nep-burgemeesters op straat. Waar De Mos de vlucht naar voren neemt (ik zoek werk), schieten de Amsterdamse sociaal-demoraten in het defensief (wij willen ons baantje houden).

Inzet van de strijd is de uitkomst van de stemming over het stadsdelenplan, dat erin voorziet de stadsdelen te laten opgaan in bestuurscommissies met veel minder taken, bevoegdheden én veel minder commissieleden. Op één na lijken alle fractieleden de lijn van PvdA-fractievoorzitter De Wolf te kiezen en het plan te steunen.

Opstand en intimidatie
Maar dit is tegen het zere been van Amsterdamse PvdA-leden. De motie die de algemene ledenvergadering twee weken geleden aannam, waarin de fractie wordt opgeroepen om nog geen besluit te nemen en te zoeken naar een alternatief, laat de fractie dus links liggen. Dit tot ergernis van de opstandige PvdA’ers. Zelfs het middel van intimidatie wordt niet geschuwd. Aanvoerder is oud-stadsdeelbestuurder Bouwe Olij, maar ook bijvoorbeeld Fatima Elatik, Rob Post en Achmed Baâdoud horen hierbij.

Inderdaad, dat zijn dus bijna allemaal politici die in 2014 hun baan gaan verliezen. En wellicht beter een voorbeeld kunnen nemen aan Richard de Mos. Niet lullen maar poetsen!