Politiek

Zorgpremie omhoog; VVD-partijbaronnen roeren zich

31-10-2012 16:18

MET UPDATE – Het rommelt binnen de VVD, de achterban is niet erg ingenomen met de plannen om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken.  De VVD uit het dorpje Schijndel dringt aan op een congres. “Wij wensen als fractie te benadrukken dat wij unaniem van mening zijn dat dit onzalige voorstel per direct van tafel gehaald dient te worden.”

Hans Wiegel opende vanmorgen de beschietingen in het Radio 1-journaal. Hij noemde het een gigantische nivelleringsoperatie. “Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat.”

‘Werkende burger te zwaar aangepakt’
‘In de brief (PDF) van de Schijndelse VVD-fractie aan de Kamerfractie en het partijbestuur valt onder meer te lezen: “Dit besluit uit het regeerakkoord is niet alleen slecht voor miljoenen Nederlandse gezinnen maar uiteindelijk ook voor de Nederlandse economie, daar de bestedingen drastisch zullen teruglopen. De koopkracht staat hiermee zwaar onder druk. De nietwerkende Nederlander gaat in deze plannen vooruit terwijl de ruggengraat van Nederland, de werkende burger, zwaar, te zwaar wordt aangepakt.”

Rutte beweegt (nog) niet
Ondertussen is VVD-leider Mark Rutte niet van zins om nu het plan om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, in de prullenbak te gooien. Hij zei tijdens het debat over Kabinetsformatie vanmiddag dit onderdeel van het regeerakkoord niet te willen schrappen ‘voordat we begonnen zijn’.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg Rutte om meteen maar van het plan af te zien, omdat er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is. Volgens Pechtold voelen naast D66, ook CDA, SP en PVV niet voor deze aanpassing. Omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, hebben ze wel steun nodig.

CPB kan geen uitkomst bieden
Ondertussen blijft er onduidelijkheid bestaan over het precieze effect van de verhoogde premies. Het Centraal Planbureau (CPB) kan geen uitsluitsel geven. Het CPB wees er vanmiddag in een verklaring op dat  het de effecten van alle maatregelen uit het regeerakkoord heeft uitgerekend, maar geen analyse heeft gemaakt op individueel niveau of van onderdelen van het pakket.

Update 17.58 uur – De VVD erkent de zware effecten van de zorgpremie. “Wij beseffen dat de inkomensafhankelijke premie een vervelende maatregel is”, schrijft Stef Blok in een email aan bezorgde VVD-leden. Meer bij RTL Nieuws.