Politiek

Diederik Samsom & Mark Rutte, een briefwisseling: Hoi Diederik…

28-10-2012 15:16

Hoi Diederik,

Ik krijg een fles wijn van je! Binnen zes weken zijn we er op hoofdlijnen uit en dat had jij mooi niet verwacht. Zo zie je maar waar dat optimisme van mij toe kan leiden. Maar ere wie ere toekomt: je hebt je naar buiten toe fantastisch gedragen. Je lachje naar de pers is zo mogelijk nog beter dan dat van mij. En hoe jij het woord radiostilte uitspreekt is zo mooi als een stem van een dj op de radio!

De namen zijn genoemd
Afgelopen week hebben wij bij de VVD hetzelfde lijstje met ministers en staatssecretarissen nog maar eens anoniem naar Frits Wester gemaild. Alles blijft bij het oude, behalve helaas de plek van Uri Rosenthal. Ik heb Uri verteld dat we erg gecharmeerd van hem zijn geraakt de afgelopen twee jaar. Hij reageerde echter verbitterd. Uri denkt dat Frans Timmermans op Buitenlandse Zaken, de door hem zo zorgvuldig opgebouwde, banden met Israël gaat verneuken. Ik heb hem uitgelegd dat ik dergelijke uitlatingen uiteraard begrijp, maar ongepast vond. Uri is toen geloof ik met Jan-Kees de Jager een kroket gaan eten.

Asscher
Wat goed dat jij Lodewijk Asscher toch hebt weten over te halen naar Den Haag te komen! Ik neem aan dat je hebt uitgelegd hoe je je kinderen niet alleen als een beperking maar juist ook als verrijking van je politieke loopbaan kan inzetten? Je schreef me dat jullie alleen nog moeite hebben met die man-vrouwverhoudingen van jullie bewindvoerders. Nu wil ik me niet teveel bemoeien met deze interne aangelegenheid, al heb ik er wel een beeld bij. Het echte probleem is volgens mij dat je met Liliane Ploumen en Jet Bussemaker wel vrouwen in huis hebt, maar niemand dat zo ziet.

Het schijnt trouwens dat de polder terug is. Eén keer overleggen met werkgevers en werknemers. Meer was er niet voor nodig. En nu denkt iedereen dat die ouderwetse overlegcultuur de toekomst weer heeft. Toch mooi hoe onze manier van laveren wordt uitgelegd als de nieuwe Derde Weg, terwijl het meer een kwestie is van uitwijken voor je tegenliggers.

Enfant terrible
Over tegenliggers gesproken. Je gaf aan dat men mij in Europa als een enfant terrible ziet, maar dat ‘terrible’ gedeelte begrijp ik niet echt. De top in Europa was met recht top. Angela Merkel mag me graag en wat de rest vindt doet er dan niet toe. Of ze me nou lastig vinden of niet. Mijn moeder zei altijd in plat Haags “blijf bij je eigen, Mark”. En dat heb ik gedaan: ik ben bij haar gebleven.

Na al het goede nieuws van het nieuwe akkoord helaas ook slecht nieuws. Het was je ongetwijfeld niet ontgaan, maar Limburg faalt opnieuw. Nadat we al die kiezers van CDA, via de PVV uiteindelijk bij ons hebben weten te verkrijgen blijken we slechte bestuurders te hebben! Ik heb me echt afgevraagd wat ik nu moest doen. Als jij een John Leerdam vanwege pure onnozelheid al uit de fractie kiepert, wat moet ik dan wel niet doen met corrupte bestuurders? Ik kan ze moeilijk deporteren, ze zitten al helemaal in Limburg. Ik heb de VVD Limburg nu maar een ultimatum gesteld: of jullie gooien al die corrupte types eruit, of je doet het zoals wij en je betracht absolute mediastilte. Ik geloof dat ze het niet helemaal begrepen hebben, want ze zijn voor beide gegaan.

Tot slot dat andere slechte nieuws: kan jij dat misschien als eerste naar buiten brengen? Dat akkoord wordt namelijk zoals je weet voor niemand leuk.

Groetjes,
Mark

P.S. Wat aantrekkelijkheid betreft ben ik de laatste jaren op de goede weg. Natuurlijk word ik nog weleens een beetje raar aangekeken in de kroeg. Maar als ik dan zeg dat de premier ben gaat het meestal heel aardig.

Mark Rutte en Diederik Samsom (alter ego’s van respectievelijk Robert Paques & Tom Compaijen) schrijven elkaar wekelijks een brief. Bovenstaande brief is een vervolg op de eerdere brief van Mark Rutte. Daarnaast maken Robert en Tom BinnensteBuitenhof.