Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA houdt kiezers niet vast, Groenlinks op twee zetels

14-10-2012 11:01

Hoewel alle verschuivingen van vandaag (wederom) één zetel per partij betreffen is de trend sinds de verkiezingen van ruim een maand geleden duidelijk. Terwijl de VVD haar kiezers -ook die strategisch gestemd hebben- goed vasthoudt is dat bij de PvdA niet het geval. Nog maar 75 procent van de kiezers van een maand geleden geeft nu aan PvdA te stemmen. Het verlies van zes zetels komt met name terecht bij de SP en D66.

GroenLinks nog achter PvdD en 50PLUS
GroenLinks haalt vandaag de laagste score die deze partij in de afgelopen 10 jaar in deze peiling heeft behaald en vrijwel zeker ook de laagste score sinds de oprichting in 1989.

Nog maar anderhalf procent van de Nederlanders zegt nu deze partij te zullen stemmen, en nog eens vijf procent geeft deze partij een kans op een stem. Met een potentiële groep stemmers van zeven procent scoort Groen Links slechter dan ChristenUnie, Partij voor de Dieren of 50PLUS.

Electoraal risico voor de PvdA
Voor de rest is het duidelijk dat de kiezers in afwachting zijn van de vorming van het VVD-PvdA kabinet. Hoewel de meerderheid van de PvdA-kiezers positief reageren op de huidige formatie, blijkt ook uit de cijfers van vandaag, dat de PvdA meer electorale risico’s loopt dan de VVD. Iets wat doorgaans het geval is bij de regeringspartij die niet de premier levert (Met een interessante uitzondering: de periode na 1994 –vorming van Paars-1- waarbij Bolkestein in de Kamer bleef en in 1995 de Provinciale Statenverkiezingen won met 27,2 procent van de stemmen, het beste VVD-resultaat ooit).

Meer informatie over deze peiling vindt u hier (pdf)