Politiek

Diederik Samsom & Mark Rutte, een briefwisseling: Beste Diederik…

14-10-2012 13:46

Ha die Diederik,

Je verwijt dat ik op 11 punten niet inhoudelijk heb gereageerd verbaast me. Kom, kom, niet zo zuur! Inhoudelijke zaken bespreken we toch aan de onderhandelingstafel? Daar komen we steeds dichterbij een mooi akkoord voor de hardwerkende Nederlander.

Leuk, dat je vorige week een boek hebt gelezen. Ik kreeg van Femke tijdens de afscheidsborrel heimelijk 50 Tinten Grijs toegestopt. Ze vroeg me of de onderhandelingen net zo’n marteling waren als het uiteenvallen van GroenLinks. Ik ben maar hard gaan lachen om de door ons zo gekoesterde radiostilte in stand te houden.

Harry van Bommel
Over radiostilte gesproken, waarom hebben jullie dat stuk over het leenstelsel voor studenten, de weigerambtenaren en de winkeltijden in z’n geheel naar buiten gebracht? We zouden het voeren van de vissen toch eerlijk verdelen en elke week één stuk laten uitlekken?

Nu weten ze drie dingen tegelijk en moeten we voor de komende week weer wat nieuws verzinnen. Naja, goed, het is niet anders. Heb wel erg gelachen om Harry van Bommel die de Kamer weer even op stelten probeerde te zetten. Ik vind Harry toch altijd sterker als hij met een spandoek voor z’n buik probeert de wereld te redden. Zeuren om een brief omdat de pers meer weet dan jij is toch een beetje armoedig.

Oer-Hollandse kaas

Iets anders. Kun jij zorgen dat al je partijgenoten zich nou eens een keer niet met de formatie bezighouden? Ik weet dat iedereen zich bij jullie onder het mom van intern debat overal tegenaan bemoeit. Maar een Thijs Berman die zeurt over Europa of een Ed van Thijn die weer een nacht naar ‘m vernoemd wil hebben kan ik echt missen als kiespijn. Geniet van respectievelijk je Nobelprijs en je pensioen en laat de Nederlandse politiek nou maar aan ons over. Jij bent toch de baas binnen je partij, Diederik. Laat je die oer-Hollandse kaas nou niet van het brood eten!

Als we gewoon doorgaan op de ingeslagen weg ligt dat akkoord van ons er nog voor de kerst. Een cadeau onder de boom waar we allemaal tevreden over kunnen zijn en waardoor we sterker uit deze crisis gaan komen. Een akkoord om je vingers bij af te likken is me trouwens vorige keer niet zo goed bevallen, dus we gaan het dit keer anders aanpakken. We leggen gewoon uit dat het een goed akkoord is, iedereen er iets van gaat merken en dat Nederland hier beter van wordt. Eigenlijk het bekende riedeltje dus. Het vingers aflikken doen wij dan wel.

Bordesscene

Waar gaan we trouwens de komende week eten? Jij bent aan de beurt met het uitzoeken van het restaurant. Ik lust zoals je weet bijna alles. Alleen geen spruitjes, daarvan doet de lucht me teveel denken aan oude politiek. Eet jij als vegetariër eigenlijk wel gewoon vis?

Ik ben laatst met Fred weer eens uitgebreid vlees gaan eten om ‘m alvast te polsen voor de bordesscene. Wat die man allemaal besteld! Dan ben je blij dat je de creditcard van het ministerie bij je hebt.

Christelijk Nederland
De sfeer in het kabinet is trouwens prima. Tenminste, dat is wat me wordt verteld, want ik ben d’r bijna nooit meer. Het CDA en de rest van Christelijk Nederland sputtert uiteraard nog wat tegen omdat ze de hete adem van al die atheïsten in hun nek voelen. Ik heb netjes uitgelegd dat we het verbod op smadelijke godslastering opheffen, alle winkels op zondag opengooien en de weigerambtenaar keihard verbieden, maar dat ik gewoon protestant blijf.

Tot slot stel ik voor dat we het volgende week over de namen gaan hebben. Mijn ministersploeg is dan wel zo’n beetje rond denk ik. Mijn departementen zijn bijna allemaal al opgevuld aangezien iedereen blijft zitten waar hij of zij zit. Ben benieuwd hoe het bij jouw partij gaat. Al veel professor dr. ing. Akkermans-achtige taferelen, of zit iedereen net als Frans Timmermans braaf op z’n telefoontje te wachten?
Ik spreek je volgende week.

Groet,
Mark

PS
Jammer dat je niet meegaat naar de Maxproms, maar ik heb een goede vriend inmiddels berijdbaar gevonden.

Mark Rutte en Diederik Samsom (alter ego’s van respectievelijk Robert Paques & Tom Comapijen) schrijven elkaar wekelijks een brief. Bovenstaande brief is een antwoord op de brief van Mark Rutte. Daarnaast maken Robert en Tom BinnensteBuitenhof.