Politiek

Diederik Samsom & Mark Rutte, een briefwisseling: Beste Mark…

07-10-2012 14:14

To: [email protected]

From: [email protected]
Subject: samen

Mark,

11 punten. Op elf punten uit mijn brief heb je niet inhoudelijk gereageerd. Je schrijft zoals je debatteert. Indien je een solide basis met de Partij van de Arbeid wenst, zal je bereid moeten zijn om over elk onderwerp met mij in discussie te gaan. PvdA’ers willen immers op elk detail hun gelijk behalen. Het is niet voor niets dat wanneer de PvdA in het kabinet zit de Ministerraadvergaderingen tweemaal zo lang duren. En Mark, voor een partij die nog geen jaar geleden de SGP steunde met de weigerambtenaar, lijkt grapjes maken over ‘mietjes’ me niet gepast.

Nu ik bovenstaande van me af heb geschreven, over tot de orde van de dag. Natuurlijk moet, zoals jij treffend schreef, de Nederlander beloond worden voor het harde werken. Maar als de VVD aan de norm van maximaal 3% begrotingstekort wil vasthouden, zie ik niet zo goed waar we geld vandaan moeten halen om de ‘cadeautjes’ te betalen (voor het wensenlijstje van de PvdA verwijs ik je naar mijn vorige mail). Bovendien, als ons land, zoals jij zegt, het één na rijkste is, dan kunnen wel wel wat minder rigide met die 3% norm omgaan.

Zoals je weet, ben ik een belezen man. Gisteren las ik in That Used to be US van Thomas Friedman het volgende: “Om het land klaar voor de toekomst te maken, moeten beide partijen hun ideologieën opgeven een een mix accepteren van bezuinigingen, belastingverhogingen en gerichte investeringen. 1. Bezuinigingen op bijna alle fronten: van defensie en veiligheid tot sociale zekerheid en gezondheidszorg. 2. Iedereen moet een extra bijdrage leveren: we stellen een norm voor onacceptabele armoede en iedereen daarboven gaat extra belasting betalen. En 3. gericht investeren in onderwijs, innovatie en infrastructuur, om zo een solide basis te leggen voor economische groei.” Hopelijk ben ik na dit inhoudelijk gedeelte je aandacht als goedlachse gewone jongen niet helemaal kwijt.

Mark, is dit niet wat wij zouden moeten doen? Is dit niet was ons groot kan maken? Is dit niet wat ons de nieuwe Thorbecke en Den Uyl kan maken? Nederland heeft dringend behoefte aan een politiek die elkaar de hand reikt, verschillen overbrugt en die samenwerkt voor een sterker Nederland. Niet wanhopig verdeeld zijn zoals de VS, maar samen de schouders eronder zetten om de crisis op te lossen. Wij kiezen voor het volledige pakket, geen heilig huisje blijft meer staan, hervormen tot we er bij neer vallen. Zo kan Nederland weer haar rol als gidsland pakken. Zo kan Europa weer een perspectief voor de toekomst hebben. Zo kunnen ook jij en ik onze plaats verdienen tussen de groten der aarde.

Tot zover onze eigen toekomst, terug naar het heden van Nederland zelf. Met ons deelakkoord hebben we afgelopen dagen al mooie eerste stappen in de goede richting gezet. By The Way van 19 naar 21%, daar ging ik maar al te graag akkoord mee. Iedere verhoging van belasting zie ik immers als pure winst. Voor de staatskas. Daarvoor wilde ik met alle liefde de AOW-leeftijd sneller omhoog laten gaan. Zo heb ik gelijk de bonden op hun vingers getikt voor het feit dat ze mij de eerste maanden in de peilingen zo in de steek hebben gelaten.

Tevens zou ik je willen verzoeken bij de presentatie van ons regeerakkoord te noemen welk deel van Nederland zijn vingers erbij kan aflikken. Paars Nederland? Democratisch Nederland? Redelijk Nederland? Zeg jij het maar, ik ben bereid hierin heel ver met je mee te gaan, alleen het likken moet je zelf doen.

Ik hoor trouwens geruchten over een slechte sfeer in het kabinet. Laat je niet kisten, hoor, Mark. Dit is erg kinderachtig van het CDA, dat is nu eenmaal de opdracht van een demissionair kabinet. Jij kan er toch ook niets aan doen dat het CDA de verkiezingen verloren heeft? Ik wil je wel met klem verzoeken om de boel bij elkaar te houden. Even volhouden tot ons paarse team kan aantreden. Desnoods keten je die mopperende CDA’ers maar vast in de Trèvezaal, ik heb nog wel wat materiaal voor je liggen van uit mijn GreenPeace-tijd.

Is het overigens al tijd dat wij het over de poppetjes gaan hebben, of wil je eerst het akkoord afronden? Over poppetjes gesproken, prima dat jij Romney als een bron van inspiratie ziet, maar ik hoop niet dat ook jij Pino wil wegbezuinigen. Mocht dat wel het geval zijn, dan vliegt ook die VVD’ er van een Graaf Tel de straat uit.

Strijdbare groet,

Diederik

P.S. Wat betreft je uitnodiging voor de Maxproms via Richy. Bij deze wil ik bedanken voor het aanbod en je sterk aanraden je geaardheid in elk geval tot de volgende verkiezingen verborgen te houden. Je weet immers nooit hoeveel weigerambtenaren er nog op Algemene Zaken rondlopen (met dank aan Jeanine HP).

Mark Rutte en Diederik Samsom (alter ego’s van respectievelijk Robert Paques & Tom Comapijen) schrijven elkaar wekelijks een brief. Bovenstaande brief is een antwoord op de brief van Mark Rutte. Daarnaast maken Robert en Tom BinnensteBuitenhof.