Politiek

Deelakkoord: Rutte en Samsom timmeren lekker door

01-10-2012 16:06

De premier eet veel snoep tijdens de onderhandelingen, onthulde PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag tijdens de presentatie van wat we maar het ‘deelakkoord’ zullen noemen. “Daarom mag de formatie ook niet te lang duren,” grapte Mark Rutte. Oude jongens, krentenbrood.  Eerst het zoet en dan het zuur, aan de sfeer ligt het niet. Maar wat hebben de heren bekokstoofd? Ze hebben in ieder geval een belasting verhoogd waarvan weinigen wisten dat deze bestaat: de assurantiebelasting.

Sinds één maart 2011 is het tarief van de assurantiebelasting 9,7 procent, dat gaat nu omhoog naar 21 procent. Daar staat tegenover dat de forensentaks van de baan is, de langstudeerboete wordt teruggedraaid, het liggeld voor zieken komt er niet en ook de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg is van de baan. Ook is duidelijk dat Samsoms aanvankelijke weerstand tegen de BTW-verhoging definitief gebroken is. Een alternatieve dekking van vier miljard euro is natuurlijk niet makkelijk te vinden.

Maar zijn we er nu? Nee, zei Samsom. Dit Deelakkoord wil nog nog niet zeggen dat er op korte termijn een uiteindelijk akkoord ligt en er een Kabinet gevormd kan worden. Maar dat ze lekker aan het door timmeren zijn is evident. Opmerkelijk: minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zal dit akkoord moeten verdedigen tijdens de Financiële Beschouwingen die morgen beginnen. Studenten, forenzen en zieken halen opgelucht adem, details bij NRC Handelsblad.

Zelf de cijfers van het Deelakkoord 2013 bekijken doet u hier.