Politiek

Gemeenten willen meer geld voor stroomstoring

21-05-2013 10:47

MAASDRIEL (ANP) – Vier gemeente in de Tieler- en Bommelerwaard willen dat de Staat ruim 500.000 euro vergoedt van de kosten die de gemeenten hebben gemaakt tijdens de omvangrijke stroomstoring in 2007. In december van dat jaar vloog een Apache-helikopter van Defensie tegen een hoogspanningsmast, waardoor zo'n 50.000 huishoudens dagenlang zonder stroom zaten.

De Staat wil 10 procent van de gemaakte kosten vergoeden. Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen stapten daarop naar de rechter, die begin dit jaar vaststelde dat de Staat weliswaar aansprakelijk is, maar niet alle kosten hoeft te vergoeden. De gemeenten zijn dinsdag in hoger beroep gegaan tegen dat vonnis.

Volgens de vier gemeenten gaat het om ,,een principieel twistpunt, waarover nog geen rechtspraak bestaat''. De rechtbank was namelijk van mening dat de gemeenten een beroep konden doen op een speciale rijksbijdragenregeling. Uit dat potje kreeg alleen Maasdriel een extra vergoeding van 2800 euro. Nu deze exclusieve regeling voor de andere gemeenten heeft gefaald, is er volgens de rechter geen ruimte meer voor de overheden om nog een aanvullende schadeclaim te doen.

Juristen van de gemeenten denken dat die uitspraak aanvechtbaar is en zijn naar het gerechtshof in Den Haag gestapt.

De stroomstoring in de Bommelerwaard duurde ruim 3 dagen en veroorzaakte een miljoenenschade. De twee helikopterpiloten zijn in 2011 veroordeeld tot taakstraffen wegens onvoorzichtig handelen.