Politiek

Geen chaos in VVD, alleen verschil in taxatie

15-04-2013 15:00

DEN HAAG (ANP) – Hoewel allerlei (ex-)kopstukken elkaar in het weekend tegenspraken over het sociaal akkoord, is van chaos in de VVD geen sprake. Een ingewijde erkent dat premier en partijleider Mark Rutte een andere inschatting heeft over de noodzaak tot extra bezuinigingen dan de fractie onder leiding van Halbe Zijlstra. Maar dat betekent nog geen verschil van mening over de EU-begrotingsafspraken.

Er zou ook geen grote onrust heersen in de partij. ,,Er komen wel wat mailtjes binnen, maar de situatie is niet vergelijkbaar met de oproer over de zorgpremie na de presentatie van het regeerakkoord afgelopen najaar.''

In het sociaal akkoord staat dat de aangekondigde extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor 2014 in de ijskast gaan. Rutte hoopt dat de deal met de sociale partners zoveel vertrouwen in de samenleving teweeg brengt dat de economie een oppepper krijgt. Daarvan profiteert ook de schatkist, waardoor de extra bezuinigingen definitief achterwege kunnen blijven.

Fractievoorzitter Zijlstra is een stuk pessimistischer. Hij voorziet dat er in het najaar wel degelijk extra moet worden bezuinigd. Zijlstra werd de afgelopen dagen bijgevallen door de oud-partijleiders Hans Wiegel en Ed Nijpels en ook door voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten.