Politiek

‘Rijksofficier Sint Maarten niet aan de orde’

25-03-2013 08:27

DEN HAAG (ANP) РHet inzetten van een zogeheten rijksofficier op Sint maarten is niet aan de orde. Dat liet minister Ivo Opstelten (Justitie) maandag weten in reactie op de suggestie van VVD-Kamerlid Andr̩ Bosman die zo een einde wil maken aan mogelijke corruptie op het eiland.

Bosman wil dat een onafhankelijk iemand de stofkam door het bestuurlijk apparaat op Sint Maarten haalt waar Justitie bezig is met een onderzoek naar de mogelijke omkoping van een parlementariër. Maar volgens Opstelten is het inzetten van een rijksofficier nu niet aan de orde. ,,Deze zogeheten waarborgfunctie wordt ingeroepen als er lokaal geen mogelijkheden meer zijn om de rechtsorde te handhaven. Op dit moment is het Openbaar Ministerie op Sint Maarten bezig met een onderzoek'', aldus de minister, die aangeeft dat hij de zaak nauwgezet volgt.

Net als de Kamer staat ook voor Opstelten voorop dat de onderste steen boven moet komen. Maar net als eerder premier Mark Rutte aangaf, wijst ook hij erop dat dit in eerste instantie een zaak is van het Openbaar Ministerie op Sint Maarten.

De PvdA zit op dezelfde lijn. ,,Zolang het recht z'n loop heeft, is er geen reden om zo'n rijkscommissaris aan te stellen. Want dat betekent in feite dat je het bestuur daar opzij zet en de macht overneemt. Dat kan, maar de situatie is daar nu niet zodanig dat dit aan de orde is'', aldus Pierre Heijnen.

PVV'er Sietse Fritsma vindt de rijksofficier ook geen goed idee. ,,Wat lost het op? We zijn al tientallen jaren bezig met de problemen daar en het einde daarvan is nog steeds niet in zicht. De enige oplossing is dat Nederland zo snel mogelijk afscheid neemt van de eilanden.''

Het CDA vindt wel dat er iets moet gebeuren, maar dan in overleg met de Rijksministerraad. De SP is wel voor een rijksofficier. De partij gaf al eerder aan dat justitie op het eiland het in gang gezette onderzoek niet goed kan uitvoeren: ,,Dit onderzoek is uiteindelijk ook een politiek onderzoek.''