Politiek

Kamer: reisdocument jihadstrijders afpakken

22-03-2013 13:07

DEN HAAG (ANP) – Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet serieus bekijkt of het mogelijk is om Nederlandse jongeren hun reisdocument (paspoort) af te nemen als duidelijk is dat ze naar Syrië willen om daar te gaan vechten. PvdA, CDA en VVD vragen daarom.

Aanleiding is de toename van het aantal Nederlandse jongeren van Marokkaanse of Turkse afkomst dat als jihadstrijder naar Syrië of landen in Afrika reist om daar te gaan vechten. Een kleine 100 Nederlanders is inmiddels afgereisd, meldde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof onlangs. Twee van hen zouden de afgelopen week zijn omgekomen in de burgeroorlog in Syrië.

Behalve de PvdA vindt ook het CDA dat gekeken moet worden naar het afnemen van een paspoort, om te voorkomen dat de jongens naar Syrië vertrekken. Het afnemen van hun nationaliteit is wat deze partijen betreft niet aan de orde.

De VVD wil wel verder gaan. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd of het mogelijk is om jongeren die hebben meegevochten met een terroristische organisatie bij terugkeer het Nederlandse staatsburgerschap te ontnemen. Dijkhoff wil ook weten of de jongeren in Nederland volgens het oorlogsrecht kunnen worden vervolgd als duidelijk is dat ze zich in bijvoorbeeld Syrië schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Hij vraagt ook om een sanctie op het reizen naar bepaalde gebieden.