Politiek

Kabinet bezuinigt op gevangenissen

22-03-2013 07:04

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet buigt zich vrijdag over een plan van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om fors te bezuinigen op het gevangeniswezen. Dat zal onder meer leiden tot sluiting van een aantal gevangenissen.

Bronnen rond het kabinet bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws. Details zijn er nog niet. Als de ministerraad een besluit neemt, zal Teeven vrijdagmiddag een persconferentie houden.

In Teevens plannen is sprake van sluiting van een deel van de 29 gevangenissen in ons land, waarbij rekening wordt gehouden met de werkgelegenheid in kwetsbare gebieden, zoals het noorden van het land. Maar van de vele kleine gevangenissen en de speciale jeugdgevangenissen moet zeker een aantal sluiten.

Ook zal het vaker zo zijn dat twee gevangenen in één cel zitten en kunnen bepaalde gevangenen met een enkelband hun straf uitzitten. Zij worden wel verplicht te werken. ,,Met een biertje thuis op de bank is er dan niet bij'', aldus een bron. Gevangenen gaan waarschijnlijk ook betalen voor hun verblijf in de gevangenis.