Politiek

‘Woonplannen ondoordacht’

12-03-2013 12:10

DEN HAAG (ANP) – Het plan van het kabinet om woningcorporaties een verhuurdersheffing van 1,75 miljard euro te laten betalen, is onvoldoende doordacht. Dat zei PvdA-Senator Adri Duivesteijn dinsdag in de Eerste Kamer. Hij vreest dat corporaties flink minder en in de krimpgebieden zelfs helemaal niet meer zullen investeren.

De Eerste Kamer spreekt dinsdag met minister Stef Blok van Wonen over de inkomensafhankelijke huurverhogingen, die Blok wil doorvoeren om onder meer scheefwonen tegen te gaan. Volgens Duivesteijn kunnen de huurverhogingen en de verhuurdersheffing echter niet los van elkaar worden gezien.

Duivesteijn wil wel instemmen met de huurverhogingen. Voorwaarde voor steun van de PvdA voor de verhuurdersheffing is dat ,,overtuigend aangetoond'' wordt dat corporaties ruimte houden voor investeringen. De senator verwacht dan ook een beter plan van het kabinet dan er nu ligt.

Greetje de Vries van het CDA noemde de plannen dinsdag ,,chaotisch en ondoordacht''. De huurverhoging lijkt alleen nog maar bedoeld om de verhuurdersheffing te laten betalen.