Politiek

50PLUS verdeeld over leenstelsel

15-02-2013 07:02

DEN HAAG (ANP) – Ouderenpartij 50PLUS zal ,,het kabinet met alle bizarre maatregelen tegenover ouderen niet helpen met het studieleenstelsel''. Dat stelt senator Jan Nagel op Twitter. De partij zal minister Jet Bussemaker in de Tweede én Eerste Kamer niet uit de brand helpen.

Dat is een heel andere boodschap dan die van Tweede Kamerlid Norbert Klein van 50PLUS. Die zei eerder deze week nog te willen meedenken over het plan van Bussemaker om de basisbeurs af te schaffen en te vervangen door een mogelijkheid voor studenten om gunstig te lenen. Klein zag nog wel wat haken en ogen, zoals het afschaffen van de ov-kaart, maar wilde zeker wel praten.

De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en zoekt dus bij andere partijen naar steun voor de invoering van het leenstelsel. De afgelopen maanden werd vooral gekeken naar D66 en GroenLinks, maar afgelopen week leek ook een andere combinatie mogelijk te zijn.

De SGP noemde de basisbeurs in een debat niet heilig en bood daarmee ruimte voor Bussemaker. Als zij naast SGP en D66 ook 50PLUS en OSF, een partij met één senator in de Eerste Kamer, over de streep zou kunnen trekken, heeft ze GroenLinks niet meer nodig. Die deur lijkt door Nagel nu te zijn dichtgegooid.