avatar
     
Column

Wat Trump jr. deed was dom, gevaarlijk en ranzig, maar geen samenzwering

'This Russian thing'

Tags: ,

Een geheimzinnige ontmoeting met een onbekende. Geregeld door een tussenpersoon, die de verwachtingen hoog heeft opgeschroefd. Er zal namelijk zeer gevoelige informatie worden overgedragen, die de belangrijkste rivaal kan uitschakelen. Kom maar op, denkt Don Jr. “If it’s what you say, I love it.

De ontmoeting en de weg erheen ademen in alles geheimzinnigheid. Zelfs Trump Sr. lijkt niet op de hoogte. Een cruciale vraag.

Deceptie

Het is juni 2016 en vader is nog niet genomineerd, maar twijfel zit niet in de genen van de Trumps. En dus zal de belastende informatie over Clinton van pas gaan komen in de eindstrijd later dat jaar.

Volgens Don Jr. draait de ontmoeting uit op een deceptie. Geen scherpe munitie voor zijn vader tegen Clinton. Volgens de advocate uit Rusland is er zelfs helemaal geen belastend bewijs over Clinton ter sprake gekomen.

Ranzig, gevaarlijk, dom

Don Jr. heeft al eerder tegenover CNN gelogen over deze ontmoeting en er is geen reden om aan te nemen dat het bij die ene keer gebleven is of zal blijven. Ook de advocate zou ik niet op haar woord durven geloven. Maar voorlopig moeten we het hier mee doen.

Wil je in verkiezingstijd informatie over een rivaal? Ja, natuurlijk. Wil je dat ook van een buitenlandse advocate? Ja, ook van haar. Is het een goed idee om ook echt met haar af te spreken? Nee, dat is het natuurlijk niet. Zo’n hele ontmoeting is ranzig, gevaarlijk en dom.

Trump-haters

Veel Amerikanen zijn de berichten over een mogelijke samenzwering tussen Trump en de Russen al lang zat. Dat zijn vooral de Trump-supporters. Zij willen dat hun president niet wordt afgeleid van het beleid waarop hij verkozen is. Maar nog belangrijker, al dat lekken heeft de afgelopen maanden geen enkel hard bewijs opgeleverd.

De mensen die er van blijven smullen zijn de Trump-haters. Hard bewijs is uiteraard noodzakelijk, maar alle anonieme beweringen en andere verklaringen die de president kunnen beschadigen, zijn in de tussentijd meer dan welkom.

Geen samenzwering

De hoofdvraag is en blijft: heeft Trump of zijn team samengewerkt met de Russische regering om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen?

We kunnen de ontmoeting van Don Jr. (samen met Jared Kushner en het hoofd van het campagneteam Paul Manafort) met de Russische advocate dom en gevaarlijk vinden en het een sfeer van samenzwering geven, maar daarmee ís het nog geen samenzwering.

Vermoeden

Vooralsnog blijft het hele verhaal rond Russische bemoeienis steken bij het hacken van Democratische emails en een vermoedelijke poging om belastende informatie te dumpen (of te ruilen?) bij het campagneteam van Trump. Dumpen gebeurt vaker. Als er bewijs voor ruilen is, zijn de rapen gaar.

Wanneer Trump nog een succes van zijn presidentschap wil maken is er feitelijk maar één weg: werk de lijst met verkiezingsbeloftes af, ontsla al het personeel dat je niet vertrouwt, negeer de pers en blijf af van de speciaal aanklager Robert Mueller.

Als Trump een schoon geweten heeft, geeft ie Mueller in het onderzoek naar de Russen carte blanche. Alleen dan kan hij zo snel mogelijk afkomen van ‘this Russian thing‘.

 

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTL Z.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.