TPOok!

 
avatar
     
Column

Volkskrant basht wéér zzp’ers, terwijl Volkskrant zélf veel zzp’ers inhuurt

Oorlog tegen zelfstandige vrije burgers gaat nieuwe hypocriete fase in

 

“Het CBS telde in 2014 849 duizend zzp’ers voor wie het ondernemerschap hun enige of belangrijkste bron van inkomsten was. Van deze zzp’ers hoefden er 314 duizend geen inkomstenbelasting te betalen, dankzij belastingprivileges als de zelfstandigenaftrek (7280 euro per jaar) en de MKB-winstvrijstelling (14 procent belastingvrije winst). Deze belastingprivileges zorgen ervoor dat zzp’ers geen belasting hoeven te betalen over hun eerste 24 duizend euro aan verdiensten, bijna vier keer zoveel als wat een werknemer belastingvrij kan verdienen.

Van de 314 duizend zzp’ers hadden er 209 duizend alleen een zzp-inkomen en 105 duizend daarnaast nog een klein neveninkomen, bijvoorbeeld uit een deeltijdbaan. Deze laatste groep zzp’ers betaalt ook over hun bijverdiensten geen inkomstenbelasting. Een nuance is wel dat het bij de 314 duizend zzp’ers gaat om individuen, niet om huishoudens – een substantieel deel van deze zzp’ers heeft waarschijnlijk een partner die wel inkomstenbelasting betaalt.

De Europese Commissie voegde zich vorige maand bij het koor van critici dat al langer waarschuwt voor de onstuimige groei van het aantal zzp’ers in Nederland. Deze groei dreigt de solidariteit in het sociale stelsel te ondermijnen, is de vrees. Zo hebben zzp’ers bijvoorbeeld wel recht op AOW, terwijl ze daar minder aan meebetalen dan werknemers – of zelfs helemaal niet – dankzij de aftrekposten voor zelfstandigen. Bovendien compenseren zij dit niet door meer aan andere belastingen mee te betalen: zzp’ers betalen verder dezelfde belastingen als iedereen, zoals btw, wegenbelasting en accijnzen.

Caminada maakt zich vooral zorgen over de aanzuigende werking van de belastingprivileges van zzp’ers. ‘Omdat je weinig belasting hoeft te betalen is het aantrekkelijk om zzp’er te worden. Maar daarmee financieren we armoede. Een werknemer mag niet onder het minimumloon verdienen, maar voor zzp’ers is er geen minimumtarief. Dat zijn de twee fouten van het belastingregime voor zzp’ers: ze zetten de solidariteit in het sociale stelsel onder druk, en zuigen werkgelegenheid aan in marginale baantjes waarin mensen onder het bestaansminimum kunnen komen.’ “

 

Grappiger wordt het niet: de Volkskrant die keer op keer zzp’ers probeert te slopen.

MAAR ZELF GEEN JOURNALISTEN IN VASTE DIENST NEEMT, LIEVER ZZP’ERS OP BASIS VAN EEN POEPLOONTJE, ZODAT ZE ALS WERKGEVER GEEN VASTE LASTEN HOEFT AF TE DRAGEN EN DE ZZP’ER ZONDER PROBLEMEN NA EEN HALF JAAR WEER AAN DE KANT KAN DUWEN, TERWIJL DIE ZZP’ER ELKE MAAND WEER HOORT DAT EEN BESLISSING OVER EEN VAST CONTRACT WEER EEN MAAND IS UITGESTELD!

Hoe hypocriet ben je dan als Volkskrant? Die moeten onderhand toch gewoon stikken in hun eigen hypocrisie, of niet dan?

Onderzoek

Joehoe! FNV! VARA! PvdA! Bij de Volkskrant, bekend van aanhoudend zzp’ers bashen, laten ze journalisten ploeteren op basis van een zzp-hongerloon-contract! Erg he? Doe eens onderzoeken en actie voeren dan. Zijn de fluitjes en hesjes op soms?

Elsevier, Telegraaf, Das Kapital, FD, doe eens pronto onderzoek naar deze wantoestanden en verkapte vorm van dienstverbanden! Wiebes? Je ambtenaren al eens langs de loonadministratie van De Persgroep gestuurd? Gaat lachen worden.

Totaalschizofrenie

Hoe werkt dat eigenlijk? Dan ben je, ik noem eens even een voorbeeld, economieredacteur bij de Volkskrant met een zzp-contract en dan moet je zelf anti-zzp-artikelen tikken? De schizofreen is nooit alleen, maar in het INIT-gebouw boren ze nu hele nieuwe dimensies van totaalschizofrenie aan. Ja, doet pijn zeker, een superkapitalist als courantenuitgever en een ideologisch gedreven anti-kapitalistische redactie?

Hoeveel moreel zieke hypocrisie kan Nederland Medialand eigenlijk aan? We horen morgen in het Staatsradio 1 Mediaforum van drie blanke bejaarde mannen dat er niets aan de hand is, dat de Volkskrant altijd gelijk heeft en dat zzp’ers kapot moeten, allemaal.

U mag nu weer gaan slapen. De verzorgingsstaat waakt over u. Van wieg tot graf, ook als u dat niet wilt.

 

Lees ook: Onderzoek bewijst: Zzp’er wil geen verplichte verzekeringen

Lees ook: Zelfstandigenhaters komen met nieuw wapen: ‘Zzp’ers zijn bedreiging voor cao’s’

Lees ook: Zzp’ers verdienen soms minder dan loonkabouters maar zijn vrijer en hun eigen baas

Lees ook: Lodewijk Asscher gaat zzp’ers helemaal de moeder bewustmaken en voorlichten

Lees ook: Linkse vakbond FNV wil leven zzp’ers nóg moeilijker maken door fiscale voordelen te slopen

Lees ook: Alles op TPO over: zzp

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.