avatar
     
Column

Spekman wees een vent en hef de PvdA op

Gedoe partijbonzen is een catastrofe

Het lijkt me dat echte sociaal-democraten zich de laatste tijd zijn rot geschrokken over de leiders van hun partij. De toppers Spekman en Samsom zijn uitsluitend bezig met hun ego’s. Dat blijkt niet alleen uit het beleid, maar vooral ook uit de uitspraken in de media. Spekman wordt geinterviewd voor de Volkskrant. Het gaat uitsluitend over ik, ik en nog eens ik én zijn familie. Weinig echte aandacht voor beleid in Nederland en Europa. Het is weer tijd voor harde confrontaties met de VVD. De wereld van VVD-fractieleider Zijlstra is niet de wereld van de sociaal-democraten. Maar mijnheer Spekman dat wist u toch ook wel toen uw partij met de VVD in een coalitie stapte?

De PvdA heeft het aan zichzelf te danken

Toen met een riante meerderheid in de Kamer van 79 zetels, waar vooral voor de PvdA weinig van is overgebleven met nu virtueel 9 zetels. Dat heeft de partij vooral aan zichzelf te danken. Ook fractieleider Samsom komt slecht over in de media. Hij heeft met enige regelmaat ruzies met parlementaire journalisten bij het geven van interviews. Hij toont steeds vaker zijn ware aard als driftkikker en niet meer de beheerste leider zoals hij zich presenteerde bij zijn aantreden als PvdA-lijsttrekker. Hij dwong zichzelf stijf en stil te staan bij televisieoptredens en hulde zich in strakke pakken en droeg dassen. Ook bij collega fractieleiders blijkt hij niet geliefd. Zo waste hij Pechtold in de wandelgangen de oren over het feit dat de D66-leider een motie had ingediend tegen minister Plasterk. En ook binnen zijn fractie heerst totale onvrede, maar durven de leden dat niet in het openbaar te vertellen. Kadaverdiscipline geldt. Enfin teveel om op te noemen.

Zelfvernietiging

Als het gedoe en gerotzooi binnen en buiten de partij leidt onvermijdelijk tot zelfvernietiging. De PvdA heeft de verkeerde leiders. De politicus Spekman staat vooral bekend om zijn ongenuanceerde uitspraken, ongekamde haren en kledingkeuze en oogt niet echt representatief zoals bijvoorbeeld zijn partijgenoten Dijsselbloem en Asscher. Zijn uitspraken in de media zorgen met regelmaat voor grote opschudding in de partij. Een duo-interview in dagblad Trouw met toen nog partijleider Job Cohen op 16 februari 2012 zorgt er voor dat Cohen zich vier dagen later gedwongen voelt per direct af te treden als partijleider en fractievoorzitter. Ook zijn uitspraak ‘Nivelleren is een feestje’ leidde tot veel kritiek. PvdA-prominent Felix Rottenberg, die voor de nieuwe verkiezingen bezig is om een nieuwe lijst op te stellen, uit grote kritiek op Diederik Samsom. Hij noemt hem de bedrijfsleider van het kabinet Rutte en vindt dat Samsom in 2012 veel te snel een kabinet heeft gevormd met de liberalen. Rottenberg: “De positie van de PvdA is structureel aangetast.”

Samsom ligt ’s nachts wakker

De PvdA is in verval en het gedoe tussen de partijbonzen maakt de catastrofe compleet. Rottenberg wordt verweten Samsom een dolk in de rug te hebben gestoken. Spekman noemt de uitspraken stom en fout. Kortom: dikke stront in de partij. En Samsom roept dat hij drukker dan ooit is met de vluchtelingen. “Voor het eerst in mijn politieke loopbaan heb ik ’s nachts wakker gelegen. Een ongelofelijk gruwelijke waarheid, gruwelijk omdat we nu al weten dat het niet het laatste beeld zal zijn.” Wat een schijnvertoning, mijnheer Samsom. U weet verdomde goed dat het probleem van de vluchtelingen al jaren speelt. En ook dat grote aantallen mensen op zee verdrinken. En daar zaten ook al heel veel jonge kinderen bij, mijnheer Samsom. En u, uw fractie en uw coalitie deed niets, helemaal niets. Nu ineens krokodillentranen. Nou die komen vals over, mijnheer Samsom. Debatteren hier en daar en er gebeurt politiek vrijwel niets. U speelt verbaasd en verbijsterd te zijn, maar het is ongeloofwaardig.

Een spoeddebat over 14 dagen

Ook uw partijgenoot in de EU, Frans Timmermans speelt komedie. Onlangs zagen we hem lopen langs een buitenhek van een asielcentrum met een delegatie. Allemaal keurig in het deftige pak gestoken en zeer ernstig kijkend. Er zou een spoeddebat komen in Parijs, maar wel pas over 14 dagen. Wat is spoed mijnheer Timmermans. Deze politicus wist verder nog op te hoesten dat hij al heel veel asielcentra had bezocht over de hele wereld. Ja … en hoe verder? Wat voor actie(s) heeft mijnheer Timmermans vanaf die tijd ondernomen? Het probleem is alleen maar groter geworden en zal straks onbeheersbaar zijn.

Binnenkort houdt de PvdA een politieke ledenraad. Bent u ook zo benieuwd of de leiders aan de kaak worden gesteld en dat de partij wordt opgeheven?

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.