Column

De SP moet snel op zoek naar een nieuwe leider

21-09-2016 14:49

De SP moet naarstig op zoek naar een nieuwe krachtig leider. Emile Roemer heeft de partij geen goed gedaan en veel kansen verprutst. De Algemene Politieke Beschouwingen 2016 bewijzen dat opnieuw.

SP nog enige linkse partij

Van de Socialistische Partij kun je veel of weinig vinden, maar voor de linkse kiezer is het nog de enige toevluchtshaven onder het centrumrechtse geweld.

Helaas is de PvdA alleen op papier nog een linkse partij. Al haar sociale principes heeft deze partij verkwanseld aan het rechtse VVD-beleid. Diederik Samsom is lid van de verkeerde partij. Een man met papieren principes. Samsom & Co hebben het sociale gedachtegoed van de PvdA te grabbel gegooid, en daarmee de sociale verzorgingsstaat, waar de partij sinds haar oprichting zo intens voor gevochten heeft.

Over my dead body

Wat blijft er nog over aan het linkse front, de SP? Na het drama met SP-leider Agnes Kant leek het weer de goede kant op te gaan onder de nieuwe voorman Emile Roemer. Emile, voormalig onderwijzer, was nieuw in de nationale politiek. Zijn rondborstig voorkomen en  botervette Brabantse tongval deed wat onwennig aan, maar iedereen gunde hem het voordeel van de twijfel. Roemer was dolenthousiast om de SP als hét grote alternatief op links te positioneren.

In de aanloop naar de verkiezingen in 2012 dreigde het al mis te gaan met Roemer. Zijn grootspraak in het interview met het Financieele Dagblad, waarin hij zei dat Nederland, als het aan hem ligt, de ‘belachelijke’ Europese boete voor het overschrijden van de 3-procentsnorm voor het begrotingstekort in 2013 zeker niet zou gaan betalen, was voor een politiek leider die regeringsverantwoordelijkheid wil amateuristisch. “Over my dead body”, aldus Roemer in het interview. Zijn uitspraak haalde de wereldpers. Het werd de SP-leider vergeven, want in de peilingen van 15 augustus 2012 steeg de SP naar een recordaantal van 39 zetels. De VVD kwam niet hoger dan 31 en de PvdA 17 zetels. Niemand die nog twijfelde aan het aanstaande premierschap van Emile Roemer.

Roemer wil wel maar kan niet

Het kan verkeren. Roemer verprutste zijn verkiezingscampagne door gestuntel en onzeker defensief optreden. Hoe het politieke spel te spelen tijdens de verkiezingsdebatten was en is hem nog steeds vreemd. Van de SP-leider, met zijn ontwapenende onschuld en naïviteit, werd gehakt gemaakt. Vervolgens werd hij in de media geslachtofferd, met als resultaat een dramatische 15 zetels tijdens de verkiezingen in 2012. De droom van de SP op een definitieve doorbraak in de landelijke politiek was in één klap de grond in geboord.

SP is weinig zichtbaar

Sinds het aantreden van de coalitie VVD/CDA met gedoogsteun van D66, CU en SGP is het stil rond de SP. Daar waar Emile Roemer het leiderschap van de oppositie naar zich toe zou moeten trekken, komt de SP-leider niet verder dan af en toe wat gesputter in de marge. In de peilingen blijft de partij steken op 15 zetels. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 2014, toch hét podium voor een oppositiepartij om zich te profileren, ging Emile Roemer opnieuw roemloos ten onder. Een tegenbegroting had de SP-leider niet en zijn betoog kon hij niet met concrete cijfers onderbouwen.

En ook nu tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 2016 staat de SP-leider met lege handen. Wél een Nationaal Zorgfonds bepleiten, maar dat niet financieel kunnen onderbouwen. Opnieuw grandioos in de fout.

Waar blijft de nieuwe Marijnissen?

Wat nu? Wie helpt Nederland nog aan enig links gewicht in de politiek? Niet Emile Roemer van de SP, ook al zijn er in maart 2017 nieuwe verkiezingen.

Het moment om nu eindelijk ook eens op landelijk niveau door te breken en het redelijke alternatief op links te vormen heeft Emile Roemer tijdens de verkiezingen in 2012, en nu ook weer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 2016, verprutst. De SP verdient beter, en deze opmerking is geen trap na voor Roemer. Aan de goede wil en de integriteit van de SP-leider valt niet te twijfelen, maar wie beschermt hem tegen zichzelf?

De SP moet naarstig op zoek naar een krachtige leider. Nog een verkiezing onder leiderschap van Roemer moet de partij niet willen. Nee, Jan Marijnissen is niet meer beschikbaar, maar waar is de nieuwe jonge Marijnissen? De SP als partij staat als een huis, iets waar veel andere partijen jaloers op zijn, maar waar het al jaren aan ontbreekt is een krachtig en tot de verbeelding sprekende leider.

Kom op Ron Meyer, voorzitter zijn is leuk, maar sta op en neem de leiding!