avatar
     
Opinie

Formatie – Trek je pak aan voor het land

Offers willen we zien, geen ongedwongen eeuwige vrijmibo

Het Parool gisteren:

“Er zijn nog geen meters gemaakt, maar centimeters, was de conclusie van D66-leider Alexander Pechtold over het resultaat van twee dagen informeel overleg tussen zijn partij, VVD, CDA en ChristenUnie over de vorming van een regering. (…) De onderhandelaars kwam in vrijetijdskleren om de ongedwongen sfeer te onderstrepen. Woensdag en donderdag wordt er niet vergaderd door de vier. CU-leider Gert-Jan Segers en zijn secondant Carola Schouten zitten dan in Berlijn voor een concert van US.”

IJsberen, tobben, slapen

Ik weet het, het is Nederland, maar trek je pak aan stelletje omhooggevallen amateurs. Het is toch niet te geloven dat er in maart verkiezingen waren en dat inmiddels de ‘we tillen dit even over het weekeind/de vakantie/de zomer heen’ er vanaf druipt? Naar U2! ‘Een mens moet ook genieten.’ Lekker belangrijk. Vrijetijdskleding voor een ongedwongen sfeer, geloven jullie het zelf? Formeren is in pak, mét das, en de vrouwen netjes, panty’s met slecht weer, hakken, want formeren is offeren. Gedwongen moet het zijn, druk erop, zweten in je jasje, je das een beetje losmaken rond een uur of drie, misschien vier. Een lauwe hap eten. Dan naar huis, nog een half uurtje daglicht meepakken, een biertje misschien. IJsberen, tobben, slapen. De dag erna voor de kast: het linnen pak dan maar? Of wordt het fris vandaag? Goed, de donkerblauwe. Zomerse das. Op de foto voor de pers. Daarna lachen binnenskamers, maar naar buiten toe respect.

Ik zag Halbe Zijlstra in zo’n jasje met schutkleur lopen, de broek idem. Bejaarden vrije-tijd was het (levensgevaarlijk in het verkeer bovendien). Je rijdt ze zo aan op het zebrapad die politici, totaal onzichtbaar zijn ze. Offers willen we zien, geen ongedwongen eeuwige vrijmibo, waarbij de gedachten afdwalen naar popconcerten van rock-dinosaurussen en naar hoeveel bitterballen er op het schaaltje liggen.

Pakje sigaretten halen-outfits

Ik weiger nog te kijken naar foto’s waarin ik de journalist niet meer kan onderscheiden van de minister-president, aangezien er een golf van spijkerstof over me heen rolt. Tien jaar oude modellen ‘Diesel Industry’, met van die vale plekken op het bovenbeen. Een overhemd zonder hemd eronder. Pakje sigaretten halen-outfits, wasdag oplossingen. Het idee überhaupt dat je om iets voor elkaar te krijgen (een regering vormen) je even uit je rol moet stappen, getuigt van minachting – niet alleen voor je rol, maar ook voor de kiezer. Je bent gekozen voor die rol, en als je die rol wilt behouden, dan doe je je das om.

En je pak aan, Rutte, Zijlstra, Segers, Pechtold. En haal die grimas van je gezicht. Er is niets ongedwongens aan de politieke puinhoop in Den Haag.

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.