Column

Recht op roes, legaliseer wiet

10-11-2016 13:24

Een groep liberale fractievoorzitters uit Zuid-Nederland verklaart de oorlog aan het gedoogbeleid van softdrugs. Zij willen de wietteelt reguleren, veiliger maken en decriminaliseren. Volgende week dienen zij op het VVD-congres een motie in en gaan het gevecht aan met de law-and-order-VVD’ers.

Gedoogbeleid is hypocriet

Het Nederlandse gedoogbeleid voor wiet is hypocriet en valt aan buitenlanders niet uit te leggen. Aan de voordeur van de coffeeshop mag wiet gekocht worden, maar officieel is de aanvoer via de achterdeur verboden, want iedereen die in het bezit is van meer dan vijf gram cannabis is strafbaar. Dat is toch Kafka? Hoe komt die wiet dan in de coffeeshop terecht of, hoe gek kan een land zijn?

Grondwettelijk recht op roes

In Duitsland heeft in 1992 het Landesgericht Lübeck een uitspraak gedaan over het gebruik van cannabisproducten. Toenmalig rechter Nescovic hield een warm pleidooi voor het “recht op roes”. Het grondwettelijk recht  op roes maakt onlosmakelijk deel uit van het recht op zelfbeschikking, aldus de rechter in zijn vonnis.

Jezelf een roes bezorgen kan op verschillende manieren, zogenaamd gezonde en ongezonde. Marathons lopen is bijzonder slecht voor het menselijk lichaam. Of wat te zeggen van de massale verslaving aan social media? Het kost nachtrust, concentratie, veroorzaakt verkeersongelukken en het maakt mensen overdag asociaal en minder productief.

Elk mens heeft een uitlaadklep nodig

Laten we wel wezen, ieder mens heeft behoefte aan een uitlaadklep: van sporten tot troosteten, van alcohol tot wiet tot seks tot dance. Alles wat je overmatig doet kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Ook het eten van hamburgers en Magnumijsjes, of het drinken van liters frisdrank. Je kunt er obesitas van krijgen met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Het wordt tijd dat we in Nederland stoppen met onze politiek correcte levensstijl, voornamelijk gepropageerd door gezondheidsfreaks, geloofsfanaten en notoire azijnpissers. Wie een volledig steriele wereld wil kan de mens beter afschaffen en overgaan tot een robotsamenleving.

De overheid kan niet alles verbieden en de burger in een keurslijf persen. De mens, met al zijn zwakheden, heeft af en toe de behoefte om op een of andere manier te ontspannen, óók al zou dat schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Daarbij, af en toe ontspannen via een of andere roes draagt bij aan het algemene welbehagen. Schaf de prostitutie af en het aantal zedenmisdrijven zal toenemen. De steriele types zijn vaak ongezellige verkrampte mensen. De ideale kandidaten voor depressies en burn-out.

Wiet is minder verslavend dan tabak en alcohol

Dus waarom cannabis niet gewoon legaliseren. We zijn dan in een klap van alle problemen af. Wanneer sigaretten, een van de meest verslavende en levensbedreigende producten, gewoon in de winkel te koop zijn, wat is er dan mis met wiet? Wanneer alcohol in de winkel verkocht mag worden, waarom dan geen wiet ? Het vaak gehoorde argument dat het THC-gehalte in wiet, de werkzame stof, te hoog is geworden en daarom niet vrij verkocht zou mogen worden is lariekoek. Want, hoe zit dat dan met alcohol?

Er is toch ook een groot verschil tussen het alcoholgehalte van een onschuldig biertje of een glas wijn en een bel cognac, whisky of wodka? Wanneer iemand te vaak en te veel alcohol drinkt ligt verslaving op de loer, los van de gezondheidsrisico’s die er ook niet om liegen. Toch is alcohol boven de 18 jaar gewoon te koop bij de super en de slijter, zonder alcoholpasje. Waarom wordt er bij wiet dan met twee maten gemeten? Daarbij blijkt uit verschillende onderzoeken dat cannabis minder verslavend is dan tabak en alcohol.

Maak wiet dus vrij verkrijgbaar in de winkel. Desnoods met een flinke accijnstoeslag, waarvan dan een publiekscampagne gevoerd kan worden die de consument voorlicht over de nadelige gevolgen van het gebruik van wiet. Dat doen we toch ook met campagnes voor sigaretten, alcohol, te vet en te suikerrijk eten?

Bestrijden wietcriminaliteit kost 4,5 miljard euro

Maar de belangrijkste argumenten om de soft drugs uit de criminaliteit te halen zijn de overlast en de kosten. Politie en justitie besteden zeker de helft van hun capaciteit aan drugscriminaliteit, voornamelijk softdrugs. Aan de opsporing van wietplantages, fietsendiefstallen, autokraken, straathandel en liquidaties wordt zodoende 4,5 miljard euro per jaar besteed. En dan hebben we het nog niet eens over de overlast voor burgers die de illegale straathandel veroorzaakt. Laat het nog even tot u doordringen, de helft van de politiecapaciteit gaat op aan het bestrijden van softdrugs!

Laat Nederland echte prioriteiten stellen. Softdrugbestrijding is dweilen met de kraan open. Het niet legaliseren van wiet is schizofreen overheidsgedrag.