Column

Posset over politiek: Lijst 23 – de Libertarische Partij

19-02-2017 12:12

Het eerste dat me opvalt als ik de website van de Libertarische Partij bezoek is dat deze er zeer overzichtelijk en logisch uitziet. En het tweede dat me opvalt is dat het partijprogramma lekker wegleest. Gelardeerd met quotes en hier en daar aanvullende teksten die de opvattingen van de partij onderschrijven. Het programma is absoluut geen straf om door te ploegen. Hier zijn professionals met een visie aan het werk.

Maar alles valt en staat natuurlijk bij de inhoud. De Libertarische Partij ziet de wereld van de vrijhandel als een wereld zonder oorlog. Een soort paradijs op aarde waar noch verdriet noch pijn zal zijn. Belastingen zien ze daarentegen als gelegaliseerde diefstal. De overheid moet zich moet zich zover als maar enigszins mogelijk is terugtrekken uit het leven van de burger. Zelfs de veiligheid moet niet langer gegarandeerd worden door de politie. De Libertarische Partij wil dat particuliere bedrijven zich daar over gaan ontfermen. Ze vinden het onacceptabel dat het geweldsmonopolie bij de overheid ligt. De overheid is volgens de partij slechts een vehikel dat de persoonlijke vrijheden beknot.

De Libertijnen grijpen terug op de waarden van de founding fathers van Amerika. Leven en laten leven en zelfs het wat cynischere live and let die, is het motto. Zolang je gezond bent van lijf en leden en gezegend bent met een goed stel hersens is het een prachtig systeem. Als je niet kunt meekomen rest slechts de goot. Een absolute tegenhanger van de Europese traditie die is opgebouwd door het solidariteitsbeginsel van de sociaal- en christen-democratie.
Toch zit er ook een cosmopolitische en progressieve kant aan het Libertijnisme. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de maatschappij is welkom. Ongeacht huidskleur, afkomst of religie.

Het leren van de lokale taal is voor nieuwkomers absoluut geen must maar wordt wel gewaardeerd. Ook is de Libertijnse Partij tegen een verplichte inburgeringscursus. Een particulier initiatief hiervoor wordt uiteraard wel weer toegejuicht.

Het meest radicale punt in het partijprogramma is het vrijgeven van wapenbezit. Er zitten wel enkele voorwaarden aan het bezit van vuurwapens maar die zijn zo flinterdun dat alleen beroepsidioten met een IQ van onder de 70 punten er niet voor in aanmerking komen.

Het vrije wapenbezit is ook weer ingegeven door de argwaan die men koestert jegens de landelijke overheid. Als alle burgers in een land wapens bezitten is het voor een overheid onmogelijk om deze burgers te onderdrukken. Men is immers in staat om zich te verdedigen.

Als voorbeeld geeft de Libertijnse Partij het afslachten van de joden in nazi-Duitsland. Men stelt de vraag of er 6 miljoen joden zouden zijn afgeslacht als die allemaal bewapend zouden zijn. Ik vind het een onsmakelijk voorbeeld waar veel tegenin te brengen is.

Maar onder streep is de Libertijnse Partij een goed alternatief voor rechtse kiezers die niet met hun onderbuik maar met hun intellect willen stemmen.

Dat het libertijnisme alleen kan werken in een geheel theoretische omgeving moet je dan even op de koop toenemen.