TPOok!

 
avatar
     
Column

Officier van justitie vergelijkt Brabant met Sodom en Gomorra

Maar feitelijk is het niet meer dan een imago-dingetje dat met ferm optreden makkelijk de kop is in te drukken

Tags:

Brabant wordt in het door Jan Tromp en Pieter Tops geschreven boek ‘De achterkant van Nederland’ door Officier van Justitie Greetje Bos vergeleken met Sodom en Gomorra. Een vergelijking die kant noch wal raakt. Greetje Bos stelt dat in Brabant onder- en bovenwereld meer dan waar ook in Nederland door elkaar heen loopt. Ik heb de laatste weken een rondje gemaakt door verschillende provincies van ons land en ik durf te zeggen dat het vooral een kwestie is van uiterlijk vertoon. Brabant lijkt wellicht een losgeslagen provincie maar het is vooral een kwestie van een meer accuraat beleid in andere provincies die het verschil maakt. Zowel de inwoners als bestuurders van andere delen in dit land zorgen dat de vuile was niet wordt buiten gehangen. Zij zijn zich er beter van bewust dat de toon de muziek maakt. 

Drugslabs

Zo was het eerste dat mij opviel toen ik de provinciegrens overstak dat het buiten Brabant helemaal niet zo vanzelfsprekend is om rolluiken voor je ramen te hebben. In andere delen van dit land is men kennelijk helemaal niet bang om neergeschoten te worden door een drive-by shooting. Men accepteert het als bedrijfsongeval dat een welgemikt schot door een onbeschermde ruit tot de dood kan leiden. Een kleine opoffering om hun provincie een baken van rust te doen lijken. En blijkbaar hebben zij ook minder de behoefte dan Brabanders om hun illegale praktijken te maskeren. Misschien hebben ze meer geavanceerde methodes om GHB, amfetamine en XTC in het geniep te produceren. Of wellicht hebben ze meer kelders. Want hoe goed ik ook spioneerde door de rolluikloze ramen, ik zag nergens een drugslab. Ik noteerde het in mijn boekje als leermomentje voor mijn provincie-genoten. Wat me verder opviel was dat de stadhuizen in Gelderland, Utrecht en Noord-Holland helemaal niet zijn gebarricadeerd.

Geen drugsbenden buiten Brabant?

Ik liep zelfs zonder controle bij verschillende stadhuizen zomaar door naar de ontvangstbalie. Ik vond het enorm gastvrij dat men buiten Brabant geen met uzi’s bewapende special forces hebben rondlopen in publieke ruimten. Waarschijnlijk heeft men deze commando’s, die zo essentieel zijn voor een ordentelijk verloop van het alledaagse leven, op allerlei strategische plekken gestationeerd zonder dat het publiek ze ziet. Ook dit mogen we wat mij betreft in Brabant overnemen. Zet de ME-busjes en tanks net als in andere provincies niet midden op de straten en marktpleinen. Geef ze een minder prominente plaats achter muren, schuren en kapotgeschoten winkelfacades. Als dat mogelijk is in andere delen van Nederland moet ons Brabanders dat toch ook lukken? Wat me ook nog opviel was dat de door bendeoorlogen ingestorte panden in de binnensteden van andere provincies retesnel weer worden opgebouwd. Als je niet beter zou weten zou je denken dat er buiten Brabant geen drugsbendes bestaan die binnensteden terroriseren en vernielen.

Helmond en Oss vernietigen

En daarom roep ik de Brabantse bestuurders dan ook op om vooral daadkrachtiger op te treden. De imagoschade die uitspraken zoals die van de Officier van Justitie teweegbrengen kun je alleen ongedaan maken door een groots gebaar. Dus pak deze handschoen alstublieft op. Neem al de punten die ik hierboven opsom ter harte en pak ze aan zoals andere provincies dat ook hebben gedaan. En buiten dat roep ik u ook op om al uw kogelvrije vesten af te gooien en uw peloton met beveiligers per direct te ontslaan. Het imago van Brabant gaat boven uw persoonlijke belang, beste bestuurder. En om aan de rest van Nederland aan te tonen is dat het u echt ernst is kunt u beginnen met een radicale actie. Zoals God Sodom en Gomorra vernietigde, zo kunnen jullie Helmond en Oss vernietigen. Laat deze steden een voorbeeld zijn van uw bestuurlijke toorn. En doe het zo grondig dat over 2000 jaar archeologen tevergeefs op zoek gaan naar deze Brabantse plekken van verderf.  Zoals hedendaagse archeologen al jarenlang tevergeefs zoeken naar bewijzen dat Sodom en Gomorra daadwerkelijk bestaan hebben.

   

Steun direct Ralph Posset

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.