Misschien heeft Nederland ook een Donald Trump nodig

27-08-2015 12:29

De Amerikaanse verkiezingen zijn nog ver weg, maar het is nu dagelijkse kost in de media. CNN en Fox proberen elkaar de loef at te steken in de berichtgeving en de Amerikaanse kranten blijven niet achter. Donald Trump is de enige echte smaakmaker. Het eerste grote debat tussen de republikeinse presidentskandidaten werd door maar liefst 24 miljoen mensen bekeken. Normaal bij de verkiezingen in Amerika is dit ongeveer 5 miljoen kijkers. Kom daar maar eens om in ons kikkerlandje. Het zogenoemde Carré-debat dat RTL4 op 4 september 2012 bracht trok gemiddeld 1,4 miljoen kijkers.

Trump maakt op dit moment een verkiezingstour door het land en scoort de hoogste bezoekersaantallen van alle presidentskandidaten. In Alabama waren bijna 40.000 juichende fans in een college football stadion in Mobile. Centrale boodschap: “Ik maak Amerika weer groot en rijk.” De Amerikaanse verkiezingen gaan eigenlijk om heel veel geld. Trump heeft er zelfs 1 miljard dollar voor over om president van Amerika te worden. Of het allemaal lukt moeten we nog zien, maar hij heeft de politiek wakker geschud. En in de opiniepeilingen gaat de vastgoedmagnaat fier aan kop in het republikeinse kamp. De politiek leeft weer en is voor veel Amerikanen het gesprek van de dag.

Geen vertrouwen in Clinton

Voor het grote debat bij Fox dachten de meeste commentatoren dat Trump afgeserveerd zou worden na het debat, maar niets bleek minder waar. Het eerste stadium van zijn campagne bracht hem veel populariteit en opschudding onder de leiders van de republikeinse partij. Vooral de uitspraken over illegale immigranten deden nogal stof opwaaien. Miljardair Trump is een omstreden ondernemer waarover veel is geschreven vooral over zijn manier van zaken doen. Voorlopig blijft hij nog steeds het gesprek van de dag in de Verenigde Staten en is het ook nog maar de vraag of Hillary Clinton wordt genomineerd als kandidaat voor de Democratische Partij, sinds het FBI-onderzoek naar het e-mail schandaal. Haar verkiezingsretoriek luidt ‘Vertrouw me’, maar haar grote kwetsbaarheid is juist dat mensen haar niet meer vertrouwen.

Beloften Rutte blijken niets waard te zijn

Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid moet een hoog goed zijn voor politici en daar ontbreekt het aan vooral in de Nederlandse politiek. Mark Rutte is zo’n politicus. Hij zegt de minister-president te zijn van alle Nederlanders, maar wat kunnen die met een premier die niet de waarheid spreekt en draait? Uitspraken die hij niet waarmaakt. Beloften die hij niet nakomt. De talloze voorbeelden zijn bekend. De duizend euro, de hypotheekrenteaftrek en vooral tot twee keer toe ‘Geen geld naar de Grieken’. De grote beloften blijken niets waard te zijn.

Betrouwbaarheid Samsom, Wilders en Pechtold

De VVD heeft tijdens die verkiezingscampagne de kiezers gelokt met mooie, maar valse praatjes. Voor de verkiezingscampagne in 2017 is Mark Rutte, onze minister-president, zijn betrouwbaarheid en geloofwaardigheid helemaal kwijt. En zijn vermoedelijke opvolger Halbe Zijlstra? Hoe staat het met zijn betrouwbaarheid? En die van het duo Samsom en Spekman van de PvdA? En die van Alexander Pechtold? En Geert Wilders die zijn belofte over de AOW-leeftijd een dag na de verkiezingen introk? En zo kan ik nog wel doorgaan. Hoe gaan zij straks in hun verkiezingscampagnes u als burger en kiezer weer paaien? En hoeveel van u trappen er weer in? Het is niet hopen dit keer.

Een land krijgt kennelijk leiders die het verdient, wordt beweerd. Ben benieuwd wat het gaat worden straks. Misschien is er een ‘Nederlandse Donald Trump’ die Nederland weer groot en rijk wil en kan maken. Een eigen Nederland waarvan de sleutel niet in Brussel ligt.