Marco Kroon is en blijft een held

09-06-2014 13:11

Zo, dus de tot ridder geslagen kapitein Marco Kroon wordt uit het zicht van de camera gedirigeerd. Kroon is, als we de Volkskrant van afgelopen weekend mogen geloven, een affront voor Defensie tijdens publieke aangelegenheden. Een ‘lompe rouwdouw’ die brokken maakt. Een kapitein annex caféhouder die in opspraak kwam door vermeend drugs- en wapenbezit – van het drugsbezit werd hij vrijgesproken, voor het bezit van vier stroomstootwapens werd hij wel veroordeeld. Dat was niet fraai, natuurlijk.

Seks en een ‘wijntje’

Kroon maakte publiek waar hij seksueel opgewonden van raakt en verklapte dat hij soms de neiging heeft een ‘wijntje’ te veel te pakken tijdens chique aangelegenheden waarvoor hij als drager van de Militaire Willems-Orde wordt uitgenodigd. Er kwamen wel erg veel barstjes in het beeld van de man die de onderscheiding kreeg voor zijn optreden ‘als leider, als militair en als mens tijdens de hele missie’, zoals de toenmalige koningin Beatrix tijdens het uitreiken van de onderscheiding zei.

De taal van de elite

Die barstjes gingen de heldendaden waarvoor hij zijn onderscheiding had gekregen, overschaduwen. Kroon werd de kapitein die bij nader inzien de Willems-Orde misschien toch maar beter niet had kunnen krijgen; omdat van de drager ervan meer wordt verwacht dan heldhaftig gedrag tijdens gevechtsmissies. Hij moet behalve een vechtjas ook een man van onbesproken gedrag zijn. En het liefst natuurlijk óók een gentleman die de taal van de elite spreekt. Zoals Gijs Tuinman.

Vervelend

Tuinman zal de Willems-Orde absoluut verdienen. Zijn daden en denken zijn indrukwekkend . Dat vijf jaar na Kroons ridderslag een tweede militair de onderscheiding krijgt, is niet zo vreemd. Nederland voert de laatste jaren zware missies uit die veel van onze militairen vragen. Het is daarom niet onlogisch dat de Willems-Orde de komende jaren vaker uitgereikt zal worden dan in de periode daarvóór: Kroon werd in 2009 tot ridder geslagen, zijn voorganger in 1955. Het is voor Tuinman wel vervelend dat hij de onderscheiding niet alleen lijkt te krijgen voor zijn heldendaden, maar ook omdat Defensie van Kroon als boegbeeld af wil.

Militaire helden

Niemand zal Tuinman – die al drager is van de Bronzen Leeuw, de een na hoogste militaire onderscheiding – zijn Willems-Orde misgunnen. Integendeel. Maar toch steekt er wat. Een paar weken geleden kreeg Kroon de Michiel de Ruyter Prijs, die hij niet zelf in ontvangst kon nemen. Hij is met de Special Operations Task Group Scorpion begin april naar Noord-Mali vertrokken. Een missie waarover verschillende Kamerleden onlangs hun bezorgdheid uitspraken. Kapitein Tuinman was senior consultant public strategy bij Deloitte Nederland toen hem werd verzocht – dit alles nog steeds volgens de Volkskrant – als majoor naar het leger terug te keren zodat hem de Willems-Orde uitgereikt kan worden.

Ik hoop dat Defensie overtuigend en krachtig de analyse van de Volkskrant tegenspreekt. We hebben er straks sinds 1955 twee geridderde militaire helden bij. Punt.