TPOok!

 
avatar
     
Column

Lodewijk Asscher is het slimste jongetje van de klas maar daar zit de kiezer niet op te wachten

Het onmogelijke mogelijk maken is vrijwel altijd onmogelijk

Lodewijk Asscher heeft Diederik Samsom afgelost als politiek leider van de PvdA. En dat is op dit moment de meest ondankbare job van Nederland. Asscher kan dan wel 100 maal zeggen dat hij er zin in heeft en vol energie richting verkiezingen rent, maar ik geloof het gewoon niet. De beheerder van een begraafplaats kan nog zo goed zijn in zijn werk, de doden tot leven wekken lukt hem niet.

Wat extra zorgwekkend is voor Asscher is het feit dat hij maar met een kleine minderheid won van Samsom. 54 procent om 46 procent. Dat is niet winning by a landslide. Blijkbaar hadden nog heel veel PvdA leden vertrouwen in het bijtertje Samsom. En dat lijkt mij niet onterecht. Want Asscher mag dan het slimste jongetje van de klas zijn, waar ik persoonlijk altijd wel een zwak voor heb, maar dat is een eigenschap waar het electoraat op dit moment niet op zit te wachten.

Asscher staat voor de taak om het linkse antwoord op Wilders te worden. Maar dan zal hij eerst zich tussen de tweestrijd Wilders/Rutte moeten Wringen. Een redelijk alternatief worden voor kiezers die niet op de PVV willen stemmen. Maar dat is de boodschap die premier Rutte nu al uitdraagt. En duidelijk met meer elan dan alle andere leiders want de VVD is de enige partij die nog enigszins bij de PVV kan aanklampen in de peilingen. En zolang Rutte stellig blijft in zijn boodschap dat de VVD niet gaat samenwerken met de PVV is er voor kiezers uit het politieke midden geen reden om te switchen naar een andere partij. Er bestaan naast de VVD en de PVV namelijk alleen nog maar middenpartijen. Rutte en Wilders zijn premierskandidaten. De rest mag na de verkiezingen aanschuiven.

En dat moet Lodewijk Asscher dus doorbreken. Maar ik zie het niet gebeuren. Zijn intellect ten spijt heeft Asscher absoluut geen frisse uitstraling. Als je de beste man ziet denk je onwillekeurig: kan iemand hem even een zakdoek aangeven? Hij lijkt namelijk altijd net terug te komen van een akelige griep. Alle holtes nog verstopt en de ogen nog waterig. En dat doet het nou eenmaal niet erg lekker op tv. Als Nixon al verloor van Kennedy door zijn zweterige voorkomen dan is een permanente verkoudheid al helemaal dodelijk.

En dus beste Lodewijk, heb ik een welgemeende tip. Luister elke ochtend nog voor het tandenpoetsen naar het nummer The Impossible Dream. Gezongen door Elvis en gaat over de zoektocht van Don Quichotte. Het beste van het beste uit zowel de muziek en de literatuur Je zult het nodig hebben. Het allerbeste dat in je zit en het naïeve geloof dat je windmolens kunt verslaan.

   

Steun direct Ralph Posset

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.