Kernwapens in Europa zijn geldverslindend

28-03-2014 11:46

Afgelopen dinsdag werd de grootste top die ooit in Nederland is gehouden, de Nuclear Security Summit, afgesloten met een verklaring. Daarin geven tientallen wereldleiders aan extra inspanningen te zullen leveren om nucleair materiaal beter te beveiligen. In de verklaring staat geen woord over de NAVO-kernwapens in Europa. Dat is vreemd, want onlangs werd bekend dat de beveiliging van deze Amerikaanse kernwapens niet tegemoet komt aan de gestelde eisen en dat er daarom extra geld naartoe moet.

Beveiliging kost 235 miljoen dollar

Het gaat hier bepaald niet om een klein bedrag. Uit de Amerikaanse Defensiebegroting blijkt dat in de aankomende periode maar liefst 154 miljoen dollar extra nodig is om ervoor te zorgen dat de stationering van de kernwapens in Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije beter beveiligd wordt. Dit bedrag komt bovenop de 80 miljoen dollar die sinds 2000 reeds aan betere beveiliging is besteed.

De extra beveiligingskosten zijn zeer zorgwekkend, onder meer omdat het de indruk wekt dat de kernwapens in Nederland voorlopig niet terug naar de VS zullen gaan. Dit gaat in tegen de herhaaldelijk door de Tweede Kamer uitgesproken wens dat dit wel gebeurt. Het staat ook op gespannen voet met het standpunt van het kabinet, dat af wil van de NAVO-wapens in Europa.

En wat kost het Nederland?

Het kabinet doet zeer schimmig over de kosten van de kernwapens in Nederland. Tot op heden is hier nooit helderheid over verschaft. Het is evenwel bekend dat sommige van de kosten door Nederland moeten worden opgehoest. Er wordt betaald voor het onderhouden en, indien nodig, het aanpassen van de infrastructuur op vliegbasis Volkel, waar de wapens liggen. Ook de veiligheid op en rond de basis, de opleiding van de piloten en de oefeningen waar zij aan meedoen, worden bekostigd.

Dit roept de vraag op wat Nederland zal bijdragen aan de 154 miljoen dollar aan extra beveiligingskosten. Tijdens een debat gisteren met minister Timmermans vroeg ik hiernaar, maar antwoord bleef uit. De minister had de gegevens niet paraat en komt er later nog op terug. Wel nam hij alvast een voorsprong op het antwoord. Het kon wel eens heel summier zijn, aldus Timmermans.  

Wat het antwoord van de minister straks ook zal zijn, het is duidelijk dat de kernwapens in Nederland naast nutteloos ook geldverslindend zijn. Dit is reden te meer om deze militair achterhaalde wapens per direct naar de VS terug te sturen.