Kabinet terug naar af, u ontvangt geen 5 miljard euro

17-11-2015 21:47

Tientallen miljarden heeft het kabinet ‘omgebogen’. Ombuigen is Haagse boeventaal voor bezuinigen en de belastingen verhogen. Volgens Rutte II was dat allemaal nodig om de overheidsfinanciën te saneren en de economie uit het slop te halen. Of dat klopt, laat ik hier even in het midden. Ik wil het hebben over het cadeautje dat het kabinet voor ons in petto had. Want volgend jaar zouden we eindelijk eens iets terugkrijgen uit de schatkist. Dan zouden de lasten omlaag gaan. Daarvoor was 5 miljard euro gereserveerd. Een schijntje wellicht vergeleken bij wat er de afgelopen periode allemaal is weggesneden, maar toch. Na jaren van inleveren zou in 2016 bijna iedereen iets extra’s te besteden hebben. En de lastenverlichting zou ook nog eens 35.000 nieuwe banen opleveren. Mooi nieuws toch? Rutte, bedankt!

Oppositie wil het niet

Maar wat blijkt? Het gaat niet door. De oppositie wil het niet. En omdat de oppositiepartijen in de Eerste Kamer een ruime meerderheid hebben, bepalen zij in feite wat er gebeurt. Wanneer ze dat willen, kunnen ze elk wetsvoorstel blokkeren. En dat gaan ze nu ook doen. Alleen het CDA zal het belastingplan voor volgend jaar naar verwachting steunen. Maar opgeteld hebben de regeringspartijen VVD en PvdA plus het CDA maar 33 van 75 zetels in de Eerste Kamer. Dat zijn er vijf te weinig. Dus naar die 5 miljard euro kunt u fluiten.

Waarom de andere oppositiepartijen u uw belastingverlaging misgunnen? Ze hebben allemaal hun eigen, uiteraard ijzersterke redenering.

De vrouw hoort in de keuken

Om te beginnen ChristenUnie en SGP, die samen precies vijf zetels hebben in de senaat. Als voormalige gedoogpartners zeiden zij eerder van harte “ja” tegen menige pijnlijke ingreep, maar nu het op uitdelen aankomt zijn ze tegen. Want de lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft is niet in het voordeel van eenverdieners, gezinnen waarvan de man werkt en de vrouw thuiszit. En in de Schrift staat het duidelijk: de vrouw hoort in de keuken. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft nog langdurig onderhandeld met de twee partijen met de gedachte: die draaien wel bij, maar ze hielden hun gristelijke poot stijf. Tot vreugde van de hele Veluwe, mogen we aannemen.

Dan D66, ook een voormalige gedoogpartner (tien zetels in de senaat). Volgens partijleider Alexander Pechtold zijn de kabinetsplannen niet ambitieus genoeg en “te mager”. Ze leveren te weinig banen op. Tja, liever helemaal geen banen dan te weinig. Een loepzuivere redenering waar geen speld tussen te krijgen is.

Lege dop

GroenLinks (vier zetels in de senaat, dus in zijn eentje niet voldoende voor een meerderheid) heeft een soortgelijk argument. Het kabinetsvoorstel biedt te weinig vergroening vinden Jesse Klaver en zijn volgelingen, en dan houdt het op. Ze geven de voorkeur aan een lege dop boven een half ei.

Op de SP en de PVV (allebei negen zetels in de senaat) hoeft het kabinet al helemaal niet te rekenen. De SP heeft niet zoveel op met het verlagen van de belastingen. Die partij verhoogt ze liever. En de PVV is alleen maar uit op de val van het kabinet.

Extra koopkracht

Misschien dat D66 en GroenLinks uiteindelijk nog bijdraaien in de senaat. Ook bestaat er nog een kansje dat een onwaarschijnlijk monsterverbond van Partij voor de Dieren, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie (samen ook vijf zetels in de Eerste Kamer) het kabinet te hulp schiet. Maar u kunt u maar beter nergens op verheugen. Die extra koopkracht voor volgend jaar die u al in de knip dacht te hebben, gaat hoogstwaarschijnlijk niet door.
Oppositie, bedankt!