Jammer dat DENK-voorstel over verbod op buitenlandse partijfinanciering het niet redde

06-12-2016 21:23

Het was Selçuk Öztürk van DENK die vorige maand bij de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken voorstelde om buitenlandse financiering van politieke partijen te verbieden. Dinsdagmiddag stemde de Tweede Kamer over zijn voorstel; het redde het nét niet. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en VNL bleken tegen. Wel bleken 69 Kamerleden vóór, een grote minderheid wat ik u brom.

PVV dwarszitten maakt het nog geen slecht voorstel

DENK had het voorstel uiteraard ingebracht om de PVV dwars te zitten daar deze partij afgelopen jaren buitenlands geld heeft ontvangen. Die rancune bleek ook uit het persbericht dat de partij na stemming verstuurde met de kop: “Kamer gedoogt PVV-lange arm met xenofobisch rookgordijn.” Ook was er door de heren een hoofdelijke stemming aangevraagd, een filmpje daarvan zal ongetwijfeld volgen.

Dat maakt het echter nog geen slecht voorstel. Want wat heeft buitenlands geld in de Nederlandse politiek te zoeken? Volgens de huidige wetgeving mag het wel. Sterker: partijen zijn zelfs verplicht dergelijke donaties te openbaren. Maar moeten we buitenlandse donaties willen?

Lange arm van Ankara maar de AIVD denkt van niet

Selçuk Öztürk en zijn kompaan Tunahan Kuzu worden terecht beschuldigd een lange arm van Ankara te zijn. Uit hun optredens blijken zij namelijk weinig kritisch naar het Erdogan-regime. Voorbeelden zijn hun standpunten over de Armeense genocide, het landarrest van Ebru Umar en de milde reactie op de tienduizenden arrestaties die de Turkse president Erdogan gelaste na de militaire coup deze zomer. Maar dat is een ideologische Lange Arm, geen financiële. De AIVD gaf hen nota bene (Een onderzoek gelast door de partijtop) bij aantreden als PvdA-kamerlid een clean bill of health. Beide mannen konden zonder voorbehoud PvdA-Kamerlid worden.

‘Ja, maar het zijn Turken’, roept een reaguurder op de gracht. “Dus ze kunnen hun partijkas spekken met Turks geld zolang het maar via Nederlandse Turken wordt gedoneerd”. Ja, dat zou kunnen. Maar daar zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor. En Öztürk weet ook dat als zo’n constructie naar buiten zou komen het einde oefening is. Helemaal als je zelf het Kamerlid bent dat voorstelde een einde aan buitenlandse partijfinanciering te maken.

George Soros

Ondertussen bleek afgelopen zomer dat de omstreden Amerikaanse miljardair George Soros tussen 2009 en 2014 minstens 4,9 miljoen euro aan Nederlandse stichtingen, goede doelen en denktanks heeft overgeboekt. Naar clubs met directe invloed of in ieder geval goede contacten met Nederlandse politieke partijen. Bovendien kon Joshua Livestro op twee Soros-ton rekenen in aanloop naar het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Enfin, dinsdag bleek dat het voorstel van Öztürk dus niet op de steun van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en VNL kon rekenen.

Die partijen zullen daar hun redenen voor hebben. Hun goed recht maar ik vind het weinig Nederlands. Buitenlands geld heeft niets te zoeken in de Nationale Vergaderzaal.