Column

Het kabinet haalt met de Jaloeziebelasting Piketty links in

01-09-2015 14:48

Het kabinet zorgt voor politieke vernieuwing. Altijd is het zo geweest dat in de laatste weken voor Prinsjesdag er werd gelekt over wat er in de Miljoenennota zou komen te staan. Voor pientere journalisten met goede contacten en een neus voor nieuws was dat een mooie tijd. Daar is door het kabinet een eind aan gemaakt. Allerlei plannen en feiten brengen de regenten nu zelf, of via hun spindoctors, naar buiten. Zelfs als het over plannen gaat die niet volgend jaar, maar pas in 2017, zouden moeten ingaan.

Jaloeziebelasting

Dan denk je natuurlijk: waarom? Als zo’n plan een mooi cadeau voor de kiezers is, zijn die dat – als het kabinet de rit uitzit – allang vergeten. Als het geen leuk plan is, is er voor tegenstanders ruim de tijd om het af te schieten. Ik heb het hier over de voorstellen de belasting op sparen en op vermogen drastisch te wijzigen. ‘VVD haalt bakzeil bij ‘jaloeziebelasting’’, kopte het degelijke Financieele Dagblad zaterdag. En de Volkskrant schreef dat de VVD Piketty links had ingehaald. Dat kan toch niet waar zijn, zou je denken.

Denk nog even aan de grote publiciteit die Thomas Piketty wist te veroorzaken met zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw, toegejuicht door Groenlinks, de PvdA en de SP.

Nivellering dus

Even de techniek in. Nu is het zo dat je 30 procent belasting moet betalen over – wat heet : een ‘fictief rendement’- van 4 procent van je vermogen. Snel gerekend is dat 1,2 procent. Het kabinet wil de kleine spaarder minder belasting laten betalen dan nu en burgers met een groter vermogen meer. Nivellering dus. Als we kijken naar de uitwerking dan zien we dat vriend Piketty 0,5 procent belasting voorstelt op vermogens tot 1 miljoen euro. Het kabinet stelt maar liefst 1,4 procent voor!

Argument voor dit plan – een progressief belastingtarief over vermogen – is dat rijke mensen meer rendement over hun beleggingen halen dan kleine spaarders aan rente krijgen. Dat is een populistische en onbewezen stelling.

Maar het is nog niet te laat

We kunnen blij zijn. Niet met de inhoud van de regeringsplannen. Wel dat ze pas moeten ingaan in 2017. Ruim tijd dus voor politici nog eens grondig na te denken en voor deskundigen om er hun gefundeerd commentaar op te geven. De politici kunnen hun collegae om de oren slaan met het feit dat – als dit allemaal doorgaat – de linkse Piketty nog rechtser lijkt dan onze regeerploeg.

De deskundigen zijn hun commentaren al gestart met een gedegen stuk in het Financieel Dagblad van Professor Gradus en oud-senator en oud-voorzitter van de commissie Belastinghervorming Willem Stevens. Ook de hoogleraren Caminada en Van Weeghel maakten maandag gehakt van dit plan. En pientere belastingadviseurs gaan hun inventiviteit uit de kast halen.

Fijn dat de plannen nu al naar buiten zijn gebracht. Dank voor deze politieke vernieuwing.