Het geklets van consultants

14-11-2014 14:52

We hebben cockpit overleggen en spiegelgesprekken. Vliegende brigades en een right to challenge. Een Escalatieladder en een Collectieve opdrachten routeer voorziening. Een Transitiebureau, Transitievolgsysteem, Transitiemanager, Transitiemonitor en Transitieautoriteit. Een Aanjaagteam en een Aansluitcampagne. Vliegwielprojecten voor Multi-probleem problematiek. En Scharnierpunten bij Focuslijsten bij Regionale Transitietafels. Congruente samenwerkingsverbanden. En een Platform Sociaal Domein, een Ondersteuningsteam decentralisaties en een Regieberaad. En een ‘Eigen krachtcentrale’.

De politiek als prooi

In de voorbereiding op debatten krijg je als Tweede Kamerlid vaak te maken met onnavolgbaar geklets. Bovenstaand overzicht is het resultaat van één overleg deze week, over decentralisaties. Thuiszorg voor ouderen, een helpende hand voor kinderen, werk voor jonge handicapten, gemeenten moeten het allemaal gaan organiseren. In veel te korte tijd, voor veel te weinig geld. Elke verandering in ons land lijkt een prooi te worden voor consultants.

Gemeenten huren dure externen in voor de drie decentralisaties, de regering voor de begeleiding. Een 3D Wethoudersdiner, een 3D Communicatiedag en een 3D Raadsledencongres. En een DVD met issues om gemeenten te inspireren. Ik heb niets tegen consultants, maar ze zijn veel te duur en ze hebben veel te veel invloed.

De consultant ontmaskerd

De taal en manier van denken van consultants wordt door veel te veel bestuurders overgenomen. Dat bleek onlangs nog, toen bestuurders in de Tweede Kamer kwamen verdedigen waarom zij meer moeten verdienen dan een minister. Het geklets over de Entrepreneurial Spirit van onze Top Dogs was ronduit gênant. Ontmaskerend zijn ook de reacties van consultants op pogingen om de inhuur te beperken. In 2010 heeft de Tweede Kamer de ‘Roemer-norm’ aangenomen, om de inhuur van externen bij ministeries terug te dringen. Daarop klaagde de Raad voor het Interim Management over een ‘prijzenslag’ en ‘vervalste concurrentie’. Al die consultants die door overheden werden ingehuurd, bleken in het bedrijfsleven nergens welkom.

Dankzij de decentralisaties kunnen al die mislukte consultants nu opnieuw bij de overheid aan de slag.