TPOok!

 
avatar
     
Column

Geert Wilders is een reële vijand van onze democratie

Over hersenloze PVV adepten en de elite als nieuwe zondebok

In haar column vorige week nam Malou van Hintum het op voor gewone kritische mensen die niet achter PVV-leider Geert Wilders aanlopen. Een shitload  aan commentaren was haar deel. Van Hintum was naïef en snapte het niet, dat waren nog de meest milde reacties.

Het hersenloze gedram van de Wilders adepten

Nou, ik snap het wél en ik geef Malou het grootste gelijk van de wereld. Het hersenloze gedram van de Wilders adepten schreeuwt namelijk om tegengas. In mijn column “Geert Wilders, stap uit de politiek en hef de PVV op” gaf ik al aan dat Geert Wilders en zijn PVV voor Nederland van nul waarde is. Wilders is voor de samenleving een pain in the ass. De Nederlandse vertaling van deze Engelse uitdrukking? Etter, etterbak, geitenbreier, zeikerd, zemel en zeur.

Geert Wilders is het op vier na langst zittende Kamerlid. Tijdens zijn VVD-lidmaatschap ontpopte hij zich als een grote vriend van de moslimgemeenschap. Bij bezoeken aan moslimlanden was het dikke pret met zijn huidige vijand. Na zijn vertrek bij de VVD ontpopte deze plucheklever zich als beroepsvijand van de islam. Zijn buikgevoel had hem verteld dat met het teruglopen van de economie het volk een zondebok zocht, zoals vaker in de geschiedenis voorgekomen. Wilders overzag het speelveld en zag dat het goed was: baanzekerheid voor het leven.

De PVV is een lege huls

Persoonlijk moet ik helemaal niets van de islam hebben, van geen enkele religie trouwens. Hoe ik tegenover de moslimcultuur sta heb ik in mijn column “Geef moslims hun dictators terug, vrije moslims zijn vijand van zichzelf” uitvoerig beschreven. Nee, naïef ben ik niet en kritiek houd ik ook niet voor mij. Dat betreft ook mijn kritiek op Geert Wilders en zijn volgelingen. Waar is het gezonde verstand, het kritisch vermogen eigenlijk? Hoe kan het dat weldenkende mensen Geert Wilders tot “Politicus van het jaar” kiezen? Op grond van wat eigenlijk? Een politicus die nauwelijks met de pers wil praten en wegvlucht achter Twitter en YouTube om eenzijdig zijn mening te verkondigen? Die moeilijke vragen uit de weg gaat en dus geen tegenspraak duldt? Zijn dat de eigenschappen van een democraat of van een dictator?

Wanneer iemand u belooft dat u morgen de lotto gaat winnen verklaart u hem voor gek, en gelijk heeft u. Maar waarom dan de beloftes van Geert Wilders wél geloven? Alleen maar omdat hij dingen zegt die uzelf ook vindt en die andere politici niet durven zeggen? Is dat voldoende om blindelings achter Geert Wilders en zijn eenmanspartij de PVV aan te lopen? Wat heeft Geert Wilders tot nu toe écht geleverd? In 2010 liet hij, nog geen vier uur na de verkiezingsuitslag, zijn AOW breekpunt vallen. Vervolgens schuwde hij regeringsverantwoordelijkheid en kroop hij veilig weg achter een gedoogconstructie van het VVD/CDA minderheidskabinet, om daar in 2012 weer de stekker uit te trekken toen het moeilijk werd. De PVV van Geert Wilders is een lege huls.

Wat is het verschil tussen Wilders en Erdogan

Eigenlijk heb ik medelijden met de PVV aanhangers. Want je moet toch wel radeloos zijn dat je denkt dat je onvrede over de maatschappij opgelost kan worden door een dictatoriale luchtfietser. Geert Wilders zal nooit premier worden, ook niet wanneer de PVV de grootste partij wordt. Behalve de VVD, die zijn moeder nog aan de duivel verkoopt, zal geen enkele partij met Wilders willen regeren, en dat is maar goed ook. Tot nu toe heb ik Geert Wilders een uitvreter, een onnozelaar en een politieke fantast gevonden. Na het Wilders proces is mijn mening echter veranderd en zie ik in Wilders een reële vijand van onze democratie.

Zijn reacties op de rechterlijke macht na zijn ‘Minder, minder’ proces was een demasqué én wake-up call tegelijk. Over de gewenstheid van dat proces kun je van mening verschillen, maar als het aan Geert Wilders ligt dan moet de politiek de rechterlijke macht aan banden kunnen leggen zoals het toevallig uitkomt. Dat is meer dan een brug te ver. De rechterlijke macht is het laatste bastion waar de burger nog terecht kan wanneer hem onrecht wordt aangedaan. Zelfs door de overheid. Over de rechterlijke macht wil Geert Wilders controle hebben, hij wil er boven staan. Zou het dictatoriale beleid van Recep Tayyip Erdogan besmettelijk zijn en machtsbeluste geesten als Geert Wilders inspireren?

Verlossers hebben weinig goeds gebracht

Veel beloven en weinig geven doet gekken in vreugde leven. De geschiedenis staat bol van de massa’s die achter een Verlosser zijn aangelopen. In de jaren dertig van de vorige eeuw was Adolf zo’n figuur. Ook hij beloofde de mensen de hemel op aarde, en ook hij zag zichzelf als de enige aangewezene om het volk aan de hand te nemen en te leiden door donkere tijden. Alles voor Volk en Vaderland. Hoe het afgelopen is weten we. Zes miljoen Joden, de zondebokken van die tijd, werden vermoord. Wilders’ reactie op zijn rechtszaak hebben mij de ogen voorgoed geopend, wat deze meneer betreft. Laat deze man nooit aan de macht komen!

De elite als de nieuwe zondebok

Dan de hetze tegen de elite. Of het nu gaat om de Zwarte Piet soap, het gedoe rond ene Sylvana, het slavernijverleden, zakkenvullende bestuurders, de ongewenste komst van een azc, transgendertoiletten, grachtengordelprogramma’s als DWDD en Pauw, segregatie van woonwijken, wachtlijsten voor sociale woningen, wachtlijsten voor ziekenhuizen, het aanprijzen van superfoods, het niet of wel laten vaccineren van je kinderen, het collectieve minderwaardigheidscomplex van Denk, te weinig geld aan het einde van de maand overhouden, stijgende zorgpremies, Trump aanhangers en haters, flexbanen. Het is zomaar een greep uit het algemene ongenoegen onder het volk. Ja, er wordt wat afgejammerd in Nederland en het is allemaal de schuld van de elite. De anti-elitisten krijgen er maar geen genoeg van  de elite aan de schandpaal te nagelen.

Maar wat en wie is die elite eigenlijk? De politieke bestuurders, bestuurders in de semi-publieke sector, bankiers, medici, managers van multinationals, rijke ondernemers, hoogleraren, mediasterren, en in het kielzog van al deze mensen nog wat meelopers? Bij mijn vroegere werkgever het Amerikaanse TIME hanteerden we het volgende gezegde: onze internationale lezers hebben onderling meer met elkaar gemeen dan dat zij met hun eigen landgenoten hebben. TIME lezers waren al globalisten voordat die term nog uitgevonden moest worden. Maar is dat erg? Waarom mag je als mensen niet met elkaar op dezelfde golflengte zitten? Sinds wanneer zijn de denkbeelden van Wilders en zijn aanhangers de maat der dingen geworden? Is eendimensionaal denken dan de norm? Arm Nederland!

Meeste zakkenvullers komen uit de lagere klasse

Laten we wel zijn. In de samenleving zijn er mensen nodig die richting bepalen en leiding geven. Daar zul je normaliter goed voor opgeleid moeten zijn. Het bestuur van een land en organisatie, in theorie en praktijk, bestaat nu eenmaal uit groepen specialisten met kennis van zaken. Niet iedereen heeft overal verstand van. Dat zij beter betaald worden en in mooiere huizen wonen is daar een logisch gevolg van. Elite, middenklasse en onderklasse zijn van alle tijden. Voor de échte elite gold altijd al dat je opvoeding 100 jaar voor je geboorte begint. En weet u wat nu het gekke is? Het klopt ook nog.

De meeste zakkenvullende bestuurders bij multinationals en in de semi-publieke sector zoals zorgorganisaties, woningcorporaties en onderwijsfabrieken komen voort uit voormalige arbeidersmilieus. Mooi voorbeeld is oud-premier Wim Kok. Als timmermanszoon, vakbondsleider geworden, vervolgens doorgeschoven naar de politiek om de sociale heilstaat te prediken, maar na zijn premierschap wel aanschuiven bij grote multinationals als Shell en ING om daar als commissaris zijn handtekening te zetten onder de door hem eerder verfoeide vette bonuscontracten van het zittende management.

Zo zijn er talloze andere voorbeelden te noemen van mensen die vanuit een achterstandspositie hun nieuw verworven maatschappelijke kansen en status misbruikt hebben ten nadele van het volk. Als dát de elite is waar iedereen overheen valt dan ben ik uw man. Maar laten we niet alle goedwillende mensen die aan de top staan over een kam scheren en minachten.

Voor het huidige politiek systeem geef ook ik geen stuiver. Maar om dan blindelings achter de machtsbeluste en ondemocratische Geert Wilders aan te lopen, die slechts in een polarisatie van de samenleving zijn enige heil ziet?  Nooit, geef mij dan maar die verguisde elite!

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.