Column

Nigel Farage is een victorie kraaiende loser

24-06-2016 12:51

De eerste Britse politieke leider die vanochtend reageerde op de Brexit was, hoe kan het ook anders, Nigel Farage, de wethouder Hekking van het VK (bent u jonger dan 30 jaar google er dan even naar, het zal uw leven verrijken), partijleider van de United Kingdom Independant Party. Hij kraaide uiteraard victorie. Daar kan ik nog mee leven, hoewel hij uiteindelijk de grote verliezer zal zijn maar hierover later meer. Mijn nuchtere maag draaide echter om toen hij verklaarde dat het Brexit kamp had gewonnen ‘without a single bullet being fired’. Nog geen week eerder werd een jonge vrouw van haar leven beroofd omdat ze pleitte voor een ‘stay’ van het Verenigd Koninkrijk. Je kunt het er mee oneens zijn maar het is een volkomen legitiem standpunt. En het was een volkomen legitiem persoon, moeder van twee kleine kinderen die deze gewelddadige aanslag op hun mama een leven lang moeten meedragen, die op geen enkele manier zo’n gewelddadige dood verdiende. Er was ook geen enkele reden voor Farage om deze zin uit te spreken. Ik een hekel aan slechte verliezers maar slechte winnaars zijn nog weer van een andere orde. Dat zijn enge mensen.

Toch begrijp ik wel dat Farage zwaar gefrustreerd is. Zijn United Kingdom is nu hartstikke Independent maar toch staat hij met lege handen. Niet hij maar Boris Johnson is het gezicht van het Brexit kamp. Een man die een geheel andere kijk heeft op bijvoorbeeld immigratie. Johnson zei een paar dagen geleden nog dat hij niet tegen immigratie was, sterker nog, als burgemeester van Londen had hij jarenlang met eigen ogen gezien dat een multiculturele samenleving een enorme verrijking was maar, en hij leunde met zijn Hans van Mierlo-achtige postuur naar de camera: Ik wil dat wij in het Verenigd Koninkrijk zelf kunnen bepalen hoeveel en welke immigranten wij binnenlaten!

En daar zit hem precies de grote winst van de huidige Brexit. Het is de winst van gematigde krachten die niet bang zijn om af en toe radicale maatregelen te nemen omdat een almaar sudderend beleid uiteindelijk leidt tot kapot gekookte beginselen en principes.