Column

De politiek en de ZZP’ers: Een opmerkelijk optreden van Samsom en Buma

07-06-2016 11:28

Vorige week wijdde ik mijn column aan de ZZP’ers. In ons land zijn er daar inmiddels zo’n 1 miljoen van. Ze zijn -blijkt uit onderzoek- positief en optimistisch over hun positie en hun werk. Aan de economie en de werkgelegenheid leveren zij een grote bijdrage. ‘’Mijn complimenten voor de ZZP’er’’ luidde de kop boven mijn verhaal.

Een gezamenlijk optreden van Samsom en Buma

Een paar dagen daarna stond er in de Volkskrant een artikel over deze zelfstandigen zonder personeel. Een gezamenlijk optreden van Samsom en Buma, de fractievoorzitters van PvdA en CDA in de Tweede Kamer. De kop boven hun verhaal was ‘Samsom en Buma samen op de bres voor ZZP’ers‘. Dat is mooi, dacht ik. Dat belooft wat.

Maar de vlag dekt hier de lading niet. Integendeel. Wat willen de heren? Waartoe roepen ze de vakbeweging en de werkgevers op? Kort gezegd komt het erop neer dat ze een uitruil willen van een verkorting van de ziektewet voor kleine werkgevers in ruil voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers.

Natuurlijk is de huidige verplichting voor de werkgevers, zieke werknemers twee jaar een uitkering te betalen voor de kleine werkgever een groot probleem. Niet alleen overigens voor de kleine ondernemer.

Zelfstandigenaftrek

Aan die twee jaar moet wat worden gedaan. Maar waarom willen Buma en Samson daar een handeltje van maken, door er aan vast te koppelen dat ZZP’ers zich verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? ZZP’ers zijn absoluut tegen zo’n verplichting. Ze willen zelf beslissen hoe zij zich willen beschermen. Daar is niets mis mee. Begrijpelijk en terecht reageerde ZZP-Nederland woedend op het plan van CDA en PVDA.

Er ligt nog iets anders op de loer: de wens van de PvdA de zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers af te schaffen. Daar wordt in het tweegesprek tussen Buma en Samsom niet over gesproken. Je mag dus hopen dat het CDA daar niet voor is

Waarom trekken CDA en PvdA – juist nu – samen op?

Waarom heeft het CDA nu, op dit moment, gekozen voor een samen optrekken met de PvdA? Buma geeft als verklaring dat CDA en PvdA de laatste grotere partijen zijn, die hechten aan de visie van de sociale partners. Het probleem is dat met name de FNV stuurloos is. De voorzitter is daar vertrokken en een opvolger schijnt pas in maart volgend jaar aan te treden. Zoiets kan eigenlijk niet.

Het CDA weet dat na de verkiezingen waarschijnlijk een andere regeringscoalitie zal aantreden. Eén waar VVD, D66 en CDA, deel van zullen uitmaken. Die drie hebben over de arbeidsmarkt en de ZZP’ers ongeveer dezelfde mening. Sybrand Buma – die zaterdag met een aantal mooie interviews in vele kranten stond en tot lijsttrekker van zijn CDA werd gekozen – zal, als er straks zo’n coalitie komt, voor de ZZP’ers meer kunnen bereiken dan in het dealtje met Diederik Samsom.