TPOok!

 
avatar
     
Column

De oren van Burum

Welke Amerikaanse militaire operaties faciliteert Nederland eigenlijk?

Tags:

In het Friese Burum wonen 625 mensen, staan 19 huizen te koop en hebben de Amerikanen een grondstation voor militaire operaties in Europa, Afrika en het Midden-Oosten Alleen Amerikanen met een speciale clearance hebben toegang tot dit station, Nederlanders mogen hier niet binnen. We hebben dus geen idee wat de Amerikanen allemaal in Burum uitspoken. Wel weten we dat de Amerikanen een speciale en exclusieve verbinding hebben (USGNA, US Government Network Access) met het militaire inlichtingenhoofdkwartier in Fort Belvoir.

Tijd voor antwoorden

‘Weinig nieuws’, zult u misschien zeggen, ‘we hadden toch kunnen vermoeden dat de Amerikanen gebruik maken één van de grootste satellietparken in de wereld?’ Dat klopt. Bij de uitbreiding van het park in Burum in 2005 heeft toenmalig SP-Kamerlid Krista van Velzen ook gevraagd naar het gebruik door andere landen, waaronder de Verenigde Staten, maar de regering weigerde toen die vraag te beantwoorden. Nu heb ik opnieuw het initiatief genomen om opheldering te krijgen. Nu zullen er toch echt antwoorden moeten komen, omdat een meerderheid in de Tweede Kamer het zwijgen van de regering niet meer lijkt te accepteren.

Welke Amerikaanse militaire operaties faciliteert Nederland eigenlijk?

‘Maar wat maakt het uit’, zult u misschien denken, ‘het is toch goed dat de Amerikanen bij militaire operaties hun eigen troepen kunnen beveiligen?’ Dat vind ik ook, hoewel het wel vreemd is dat Nederland daarmee praktisch gezien alle militaire acties van de Amerikanen ondersteunt, ook als we die operaties politiek afkeuren. Belangrijker is misschien nog wel dat we helemaal niet weten waarvoor de Amerikanen hun grondstation in Burum allemaal gebruiken. Minister Plasterk beweert dat buitenlandse diensten, waaronder de NSA, zich in Nederland moeten houden aan de Nederlandse wet.

Maar hoe kan de minister dit beweren, als hij dit helemaal niet kan controleren, omdat Nederlanders geen toegang hebben tot dit grondstation? Ik wil het eindelijk wel eens weten: hoe groot de oren van Burum werkelijk zijn en waar die allemaal naar luisteren.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.