Bericht uit Barcelona – Inzake mafiameisje Neelie Kroes

23-09-2016 14:49

Er is hier in Barcelona veel nieuws over Nederlandse politici. Dat is nieuw. Toen ik hier 25 jaar geleden woonde was er vrijwel nooit nieuws over Nederland, behalve dan natuurlijk over Johan Cruijff en al die andere Nederlandse voetballers in Camp Nou. Cruijff won in 1992 met FC Barcelona de wereldcup. Ik leerde toen een beetje Catalaans om de voetbalverslaggeving te kunnen volgen. Soms reisde ik op maandagochtend om 7 uur ‘s ochtends met Johan en Danny in hetzelfde vliegtuig. De familie Cruijff hoefde nooit te wachten: zij werd via de slurf direct naar de Business Class geloodst.

Prinsjesdag in Spanje

Nu zijn de Nederlandse politici groot nieuws. Maar het frame is niet zo positief als destijds bij Cruijff en Koeman. Het begon al op Prinsjesdag met een groot stuk in La Vanguardia onder de titel: ‘RUTTE VERHOOGT DE SOCIALE UITGAVEN OM WILDERS TE STOPPEN.’ In dat stuk citeert Beatriz Navarro Geert Wilders: “Als ik minister-president wordt komt er een referendum over uittreding uit de EU.” Ook vermeldt zij dat Wilders alle moskeeën wil sluiten.

Neelie Kroes en Amin Badr el Din

Nog nooit was er in Spanje zoveel aandacht voor de Nederlandse politiek. Donderdag opende dezelfde krant op 1 met een stuk over Neelie Kroes: OUD EUROCOMMISSARIS KROES HAD EEN BEDRIJF OP DE BAHAMA’S. Terwijl Kroes als Eurocommisaris jaagde op belastingontduikers deed ze er zelf aan mee, samen met haar Jordaanse zakenvriend Amin Badr el Din, oprichter van de UAE Offsets Group, die zich bezighield met defensie-opdrachten voor de Verenigde Arabische Emiraten. In de krant wordt gemeld dat Kroes tot twee maal toe heeft verklaard geen offshore bezittingen te hebben. Haar advocaat laat volgens La Vanguardia weten dat er sprake is geweest van administratieve slordigheid. U leest het allemaal veel uitgebreider in het Financieele Dagblad.

Jan Dirk Paarlberg en Willem Holleeder

Ja, die Neelie Kroes. Begonnen als minister van Verkeer met de verlieslijdende Betuwelijn wist zij vervolgens de burgemeester van Rotterdam aan de haak te slaan. Zij leefden samen op te grote voet op kosten van de Rotterdamse belastingbetaler. Bram Peper wilde destijds om privacyredenen zijn declaraties niet laten controleren. In het buitenland begreep niemand dat. Die Welt maakte zich vrolijk over de stelling van Peper dat openbare controle op zijn declaraties zijn privacy zou schenden en kopte: ‘In Holland erklärt ein Minister seinen Dienst zur Privatsache’ (12-2-2000). Neelie zou overigens de kleine krabbelaar Peper verlaten en raakte bevriend met een zekere Jan Dirk Paarlberg die in het vastgoed zat en goede relaties had met Willem Holleeder. Op de dag dat Paarlberg gearresteerd werd verliet Kroes hem, althans vanaf dat moment maakte zij geen gebruik meer van het kantoor dat Paarlberg haar ter beschikking stelde.

ENRON

Naar nu blijkt had zij inmiddels een nieuwe vriend die nog meer geld had dan Paarlberg en bovendien nog niet in de gevangenis zat. Met haar nieuwe vriend deed zij ook zaken: het bedrijf dat zij samen hadden heet Mint Holding. Mint Holding was van plan om in ENRON te gaan beleggen, maar toen ging ENRON failliet.

Het zit Kroes niet mee. Zou zij nu ook Amin Badr el Din in de steek laten? Het zou mij niet verbazen. Kroes is een rijke mannenverslindster. De enige loyaliteit die zij lijkt te hebben is met vrouwen, althans die van de VVD. Kroes is erelid van de VVD.

Binnenkort wordt bekend dat zij ook intieme betrekkingen onderhoudt met Donald Trump.

 

Meindert Fennema bevindt zich momenteel in het Barcelona