Belastingplan; we worden hoe dan ook bij de neus genomen

12-06-2015 11:48

Mark Rutte, onze minister-president, geeft het nu eindelijk toe. De VVD en PvdA bedrijven achterkamertjespolitiek over uw en mijn geld, onze poen. De miljarden euro’s die u en ik jaarlijks op moeten brengen en waarvan slechts een handjevol politici beslist wat er uiteindelijk in onze portemonnees terechtkomt of wat we moeten betalen. Er ligt 5 miljard euro in de staatskas te wachten om volgend jaar te worden uitgedeeld. De partijbonzen van de liberalen en de sociaaldemocraten proberen de burgers alweer rijp te maken voor ‘kijk ons eens goed voor u te zijn’. VVD-staatssecretaris Wiebes roeptoetert in de media dat er al een bijna-akkoord op hoofdlijnen is tussen de coalitiepartijen.

Het politieke spel ontrolt zich dan. Zijlstra ontkent dat er al een definitief akkoord is en Samsom zien we grijnzend in de diverse nieuwsprogramma’s roepen dat ‘ze er bijna uit zijn’. Het journaille probeert al zoveel mogelijk invulling te geven aan het akkoord. Belasting op arbeid wordt minder, maar wat hebben de kiezers daar aan. Die zien weinig terug van onzichtbare werkgeversbelastingen. Politiek niet interessant zou je denken. Een hogere belastingaftrek voor mensen die werken. Dat moet werklozen prikkelen te solliciteren op banen die nu door mensen uit Oost-Europa worden opgeknapt. Daar zal Samsom weinig voor voelen. Het is denivellerend. De BTW-tarieven moeten worden aangepast. Hoe is nog onduidelijk. Waarschijnlijk omhoog. Hoe de belastingen exact zullen worden hervormd weet in feite nog niemand. Ook de politieke toppers niet. Ik denk dan ook dat het niet voor de zomer rond zal zijn, want er liggen nog talloze voetangels en klemmen op de loer.

Graaien uit de gemeentepot?

De gemeenten spelen ook nog een hoofdrol in het totale belastingvraagstuk. Stel dat het kabinet gaat graaien in het gemeentefonds om de tarieven voor de inkomstenbelasting te verlagen. Wat zijn daar dan weer de consequenties van? Hoeveel miljard wordt er uit het fonds gehaald? De gemeenten zullen vervolgens niet schromen om de gemeentelijke belastingen te gaan verhogen, bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting voor huiseigenaren. En zo word je toch nog gepakt. Huurders blijven buiten schot en het betekent een verdere nivellering. Opvallend detail is, dat geen van de partijen zegt wat ze voor de gepensioneerden zullen doen. De pensioenen zijn al jaren niet meer geïndexeerd en de gepensioneerden hebben door de bezuinigingen al veel moeten inleveren. PvdA-minister van Financiën, Dijsselbloem, reageerde op mijn vragen via Twitter via zijn woordvoerder: plannen komen bij breed draagvlak met Prinsjesdag.

Wiebes stuurt een brief met deze strekking naar de Kamer. Voor het zomerreces van de Kamer zou de herziening zo goed als rond moeten komen, denken ze in het kabinet.

Belastingherziening geen gelopen race

Het is nog lang niet zeker of de belastingverlagingen wel of niet zullen doorgaan. VVD en PvdA lijken weliswaar in een feeststemming, maar de plannen moeten eerst nog besproken worden met andere partijen. Het is nog maar de vraag in hoeverre Pechtold, Buma, Roemer en Wilders invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. De voormannen van D66, CDA, SP en PVV willen de voorstellen en ideeën nu al op tafel krijgen. Rutte wil dit niet, het blijft in achterkamertjes. Zijlstra is ineens minder positief en spreekt dat er nog lang geen definitief akkoord is en roept later te hopen op een belastingherziening. En dan is er ook nog de Eerste Kamer die roet in het eten kan gooien. Dijsselbloem vindt verder ook nog dat de schuld die Nederland heeft verder omlaag moet worden gebracht. VVD en PvdA dachten al als een soort suikerooms cadeaus uit te delen, maar de burgers zijn nog lang niet die 1000 ballen vergeten die Rutte had beloofd en die er nooit zijn gekomen. Het vertrouwen is weg, meneer Rutte.

Over de rooie

Mijn buurman Martijn, die zich dagelijks met de politiek bezighoudt, komt net binnenlopen om te vragen waar ik nu weer over schrijf. “Belastingverlaging, belastingherziening”, briest hij. “We worden weer bedonderd. Vermogende ondernemers, die wat hebben gespaard voor hun oude dag, zijn de klos. Deze mensen worden zwaarder belast. Bij de een halen ze het weg en geven dit dan aan een ander. Er is in Nederland sprake van wanbeleid, fraude en geldverkwisting. Miljoenen worden dagelijks over de balk gesmeten. Wat dacht je van de Fyra. En wat mensen ook vergeten, dat we straks ook nog de Europese belastingen krijgen.” Hij loopt rood aan en roept verontwaardigd: “Men drinkt een glas, en deed een plas, en alles blijft zoals het was. We moeten ons niet in de luren laten leggen. Weg met dit kabinet!”