Column

Nucleaire dreiging Noord-Korea; Amerika moet een toontje lager zingen

09-07-2017 13:19

Twee zware Amerikaanse bommenwerpers hebben zaterdag trainingen met echte bommen gehouden in het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea. De oefening was een reactie op de lancering van een nieuw type intercontinentale ballistische raket (ICBM) die op 4 juli vanuit Noord-Korea is afgevuurd. Met zo’n raket zou Noord-Korea de VS en Japan kunnen bereiken. De Amerikaanse president Trump zei deze week “een paar behoorlijk ernstige dingen” in petto te hebben als antwoord op de lancering van de Noord-Koreaanse intercontinentale ballistische raket, de Hwasong-14. Trumps minister van Defensie, Jim Mattis, sprak eerder dit jaar van “de ergste gevechten, de ernstigste tragedies die de meeste mensen in hun leven zullen meemaken” mocht het tot een treffen met Noord-Korea komen.

Bloedbad van apocalyptische grootte

In de meeste militaire scenario’s van Amerikaanse denktanks schat men dat er 30.000 militaire slachtoffers en 300.000 burgerdoden tijdens de eerste dag zullen vallen en tussen de twee en drie miljoen in de eerste vier dagen. Verwacht wordt dat een Amerikaanse aanval op Noord-Korea door Pyonyang beantwoord zal worden met massale artilleriebeschietingen op de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul  Meer dan achtduizend houwitsers en mortieren staan er op de hoofdstad en wijde omgeving gericht, die in de eerste uren 300.000 granaten, mortieren en chemische wapens kunnen afvuren. Daar helpt geen enkel raketschild tegen, hoe geavanceerd ook.

Volgens de Californische denktank Rand Corporation zal Kim Jong-un een Amerikaanse aanval beschouwen als een poging een einde te maken aan zijn regime. Hij zal daarom in een “alles of niets poging” proberen de vijand in zijn val mee te sleuren. Het Koreaanse schiereiland wordt een bloedbad van apocalyptische grootte. In hoeverre een Amerikaanse aanval op Noord-Korea een domino effect zal hebben met als uiterste consequentie een Derde Wereldoorlog is een open vraag die liever niet gesteld wordt.

Noord-Korea heeft het non-proliferatieverdrag nooit getekend

Er staat dus heel wat op het spel wanneer de Amerikaanse president Trump zijn geduld met Kim Jong-un verliest, en gezien het enorme ego en onvoorspelbare karakter van de president liggen “ongelukken” om de hoek te wachten. Over de betekenis van het tirannieke en misdadige regime in Noord-Korea is de internationale gemeenschap het eens, inclusief China, de natuurlijke bondgenoot van Noord-Korea. Ineenstorting van het bewind onder leiding van Kim Jong-un ziet men liever vandaag dan morgen gebeuren. Probleem is dat niemand de prijs wil betalen die daarvoor nodig zou zijn, Zuid-Korea voorop. Daarom is het wapengekletter van de VS riskanter dan riskant.

Het standpunt van Amerika dat Noord-Korea kernwapens ontwikkelt die een bedreiging voor de VS en haar bondgenoten zouden kunnen vormen, doet merkwaardig aan. Hetzelfde geldt voor het Iraanse kernwapenprogramma. De negen landen, Amerika, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, India, Pakistan, Noord-Korea en Israël hebben allemaal kernwapens met maar één doel: afschrikking. Wie een kernwapenland aanvalt wordt met gelijke munt terugbetaald, en dat is massavernietiging. Geen enkel land wil dat, ook Noord-Korea niet. Het non-proliferatieverdrag uit 1968, dat het bezit van kernwapens beperkt, is door 189 landen geratificeerd met uitzondering van India, Pakistan, Israël, Noord-Korea. en Zuid-Soedan. In die zin valt Noord-Korea dus niets te verwijten indachtig het standpunt “waarom de anderen wél en wij niet?”

Amerika heeft na de Irak-oorlog geen recht van spreken meer

Voor misdadige regimes vormen kernwapens een soort van levensverzekering dat ze door hun vijanden niet aangevallen worden. En geef ze daar eens ongelijk in, met de onder valse voorwendselen gevoerde oorlog tegen Irak door de VS en Groot-Brittannië in 2003. De toenmalige Amerikaanse president Georg W. Bush en de ex-premier van het Verenigd Koninkrijk Tony Blair hebben de wereld toen op een schandalige manier voor de gek gehouden met als ultieme resultaat honderdduizenden burgerdoden én de huidige chaos in het Midden-Oosten waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Zou de Iraakse afgezette en geëxecuteerde president Saddam Hoessein tóen over kernwapens beschikt hebben, dan was er nooit een Irak-oorlog geweest. Wees dus niet verbaasd dat Noord Korea, en ook Iran, hun klassieken kennen en hun kernmaatregelen nemen.

Dus ja, als er één land is dat geen recht van spreken heeft om anderen de les te lezen  dan is dat Amerika. En dan is er nog iets. Sinds het bestaan van kernwapens is er tot nu toe geen enkel land geweest die het atoomwapen heeft ingezet, met uitzondering van één: de Verenigde Staten van Amerika. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 hebben aan minimaal 500.000 mensen het leven gekost.

Het zou, gezien de historie en de rampzalige gevolgen van een toekomstige aanval op Noord-Korea, passend zijn dat het  Amerika onder leiding van president Donald Trump een toontje lager gaat zingen.