Column

Alexander Pechtold heeft gelijk over het Belastingplan

01-07-2015 11:30

In een eerdere column noemde ik het besluit van VVD en PvdA, hun belastingplannen niet openbaar te maken, onnozel. Die plannen zouden toch uitlekken. Zo gaat dat altijd in Den Haag. Als je iets geheim wilt houden, zei het befaamde Kamerlid Theo Joekes ooit, moet je dat aan niemand vertellen, ook niet aan je vrouw of je hond. Twee dagen later stond het plan dus in de krant. Het bestond uit drie delen: een belastingverlichting van 5 miljard, een BTW-verhoging ook van 5 miljard en een ingewikkeld plan 5 miljard uit de kas van de gemeenten te halen in ruil voor het idee dat die gemeenten zelf hun eigen kas konden spekken door hun inwoners zo’n zelfde bedrag uit de zak te kloppen.

Kritiek VVD kort door de bocht

Dat derde part werd gelijk afgeschoten. Het tweede plan (de BTW-verhoging) verdween, door toedoen van D66, ook van tafel. De fractievoorzitters van VVD en PvdA bevestigden dat. Deze twee partijen lieten weten dat de belastingverlaging van 5 miljard wel doorgaat en geven D66 de schuld van de mislukking van het overleg met een aantal oppositiepartijen.

Dat is wel heel kort door de bocht. Want D66-fractievoorzitter Pechtold voerde als argumentatie voor het niet verder meedoen aan de geheime beraadslagingen aan dat er geen echte hervormingen in de regeringsplannen zitten. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Ook is er bij D66 fikse kritiek op onderdelen van het belastingverlagingsplan en levert dat plan veel te weinig banen op. Al eerder verschenen in allerlei kranten verhalen dat VVD en PvdA eigenlijk alleen maar uit waren op die lastenverlichting. Overigens veel geringer dan de eerder doorgevoerde lastenverzwaringen!

Wijzigingsvoorstellen komen alsnog

Hoe nu verder? De oppositie zal te zijner tijd, als de plannen officieel bij het parlement zijn ingediend, met wijzigingsvoorstellen komen. Misschien denken VVD en PvdA: we hebben de meerderheid in de Tweede Kamer, dus aan die amendementen van de oppositie laten we ons niets gelegen liggen.

Dat zou niet verstandig zijn. Het zou de houding van de oppositie ten opzichte van het kabinet juist kunnen verbeteren als voorstellen van die oppositie een faire kans krijgen. Er komen voor de coalitie de komende tijd nog genoeg heikele vraagstukken aan. Wees dus verstandig. In het belastingplan moeten ook voorstellen zitten tot opruiming van de rijstebrij van regelingen en toeslagen. Vooral in de ondoorzichtige berg van toeslagen.

Toeslagen werken remmend

Ook hervormen dus en niet alleen maar wat geschuif met de belastingtarieven. Want het zijn die toeslagen die remmend werken op de bereidheid van mensen aan de slag te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat als het kabinet die weg in durft te slaan, partijen als D66, CDA, ChristenUnie, SGP en misschien ook wel GroenLinks wel willen meepraten. En dan gewoon bij de behandeling van de belastingvoorstellen in het openbaar in de Tweede Kamer.

Dat betekent dus dat VVD en PvdA hervormingen in het plan moeten inbouwen en het niet bij een simpele lastenverlichting moeten laten. Een echte grote hervorming van ons belastingstelsel kan straks door een normaal meerderheidskabinet, met als kern VVD, D66 en CDA, ter hand worden genomen.