Aalberts op Zondag – DENK kopieert in Rotterdam de PVV

17-12-2017 14:50

In Rotterdam gaat de komende maanden een titanengevecht plaatsvinden tussen Leefbaar Rotterdam en de PVV. Ten minste, daar leek het heel eventjes op. Iedereen leek het spannend te vinden: houdt Leefbaar Rotterdam stand als ze de concurrentie aan moet gaan met Wilders? Al die speculatie bleek deze week nogal voorbarig: de grote vraag is immers welke PVV-lijsttrekker het op gaat nemen tegen Joost Eerdmans. Die PVV’er moet wel een heel aansprekend persoon zijn om de strijd spannend te maken.

Inmiddels weten we hoe het afliep, maar ook de aankondiging was al een teleurstelling. Geen klinkende naam, maar een totaal onbekende man die iets prevelde over de megamoskee die donderdagochtend als achtergrond diende. Dit alles om de enige focus van de PVV duidelijk te houden: alle ballen op de islam. Hoeveel kandidaat-raadsleden uit andere gemeenten er al over hebben geklaagd weten we niet, maar duidelijk is wel dat veel aspirant-raadsleden liever een lokaal programma willen dan een programma over een volgens hen niet-bestaand probleem.

Waar te beginnen met PVV-kritiek?

Ook donderdagochtend was de islamobsessie van de PVV weer krankzinnig: is het werkelijk het grootste probleem op Rotterdam Zuid dat daar een grote moskee staat? Dit geloven alleen mensen met een extreme ideologische gedrevenheid die al jaren in een echoput zitten.

Tegenstanders van de PVV weten ondertussen niet meer waar ze met hun kritiek moeten beginnen. Die moet echt gaan over het abominabele niveau van deze partij die ruim tien jaar bestaat: een club die niet in staat is de naam van een eigen lijsttrekker te googlen.

Hoe zou dat nou gegaan zijn? Deze extreemrechtse lijsttrekker pleit voor een blank Europa en denkt na over maatregelen om dat te realiseren. Dat viel dus in al die klasjes met potentiële PVV-kandidaten niet op. Sterker nog: de man deed het beter dan de rest want hij mocht lijsttrekker worden. De PVV is niet alleen Google vergeten, maar heeft ook nooit een diepgaand gesprek met hem gevoerd over zijn politieke drijfveren. De PVV proeft dus de nieren van de eigen lijsttrekker niet. Wat dat zegt over de rest van de lijst laat zich raden.

Een opdracht voor een stagiair, misschien?

Hoe gek is deze inhoudelijk en strategisch ongekende misstap? De PVV krijgt al jaren kritiek op haar islam-standpunten. Er kwamen bijvoorbeeld boeken uit met de vraag of Wilders een fascist is. Je zou denken dat de PVV afstand wil houden van al dit soort labels. De laatste tijd is Erkenbrand meerdere keren in de media geweest. Hoe logisch is het dat de PVV zich heel even een heel klein beetje over zo’n genootschap informeert? Waarom kreeg geen enkele PVV-stagiair de taak een lijstje te maken met alle namen uit de Erkenbrand-podcasts?

Elke partij valt in het niet bij dit soort missers, maar dat wil niet zeggen dat andere partijen geen rare strapatsen maken. Ze stellen niet dit soort totaal gestoorde lijsttrekkers aan, maar de achterliggende werkwijze lijkt desondanks verdacht veel op die van Wilders.

Donderdagochtend zwaaiden DENK-aanhangers in Rotterdam met vlaggen om te laten zien dat zij tegen de PVV-agenda zijn. Prima natuurlijk, maar er zijn minstens twee opvallende overeenkomsten tussen DENK en de PVV in Rotterdam. Misschien moeten de DENK-aanhangers daar eens over nadenken.

Samenwerken, ho maar

In Rotterdam wordt de PVV-kiezer al bediend door Leefbaar Rotterdam, maar de PVV gaat daar nu de concurrentie mee aan. Het potentiële gevolg is dat Leefbaar niet meer de grootste partij wordt en dat andere partijen de macht krijgen. Zo doet DENK dat ook: de moslimpartij NIDA heeft twee zetels in de gemeenteraad en heeft maandenlang gepraat over samenwerking, maar DENK was daar niet in geïnteresseerd. DENK concurreert in Rotterdam direct met NIDA. Ook dit levert slechts versnippering en dus per saldo minder politieke invloed op.

Wie neemt dit soort idiote beslissingen? Ook hier zien we overeenkomsten. De PVV heeft geen leden en dus rebelleert niemand tegen Wilders’ vreemde plan in Rotterdam mee te doen. Is het bij DENK echt beter? Het DENK-bestuur overlapt deels met de fractie in de Tweede Kamer: een prachtige manier om de macht in de top van de partij te houden en kritiek van anderen te negeren. Leden hebben ook hier opvallend weinig te zeggen. Lees de website er maar op na: alle formuleringen over ledeninvloed zijn vaag en statuten onvindbaar.

Wie de DENK-lijsttrekker in Rotterdam wordt, ligt ook hier in handen van de top. Juist van de PVV kunnen we leren dat dat niet verstandig is.