Reportage

Chris Aalberts in Den Helder (61): Zo haal je met hulp van anderen een restzetel binnen

22-05-2018 13:21

Eigenlijk zat het echtpaar bij de Helderse PVV: Gertjan Pompert en Andrea Lemstra. Toen Geert Wilders eind 2016 bekend maakte mee te willen doen aan de Helders gemeenteraadsverkiezingen, meldden ze zich aan. Ze vergaderden met andere PVV’ers over het verkiezingsprogramma, volgden klasjes om raadslid te worden en gingen op bezoek bij de PVV in Haarlem. Maar het liep mis: een vertraagde VOG was voor de PVV een reden Gertjan van de kandidatenlijst te halen. Andrea stapte toen ook op.

Al snel kwamen ze in contact met een andere partij: Gemeentebelangen van Geurt Visser, de oud-wethouder van de gemeente Den Helder die onsterfelijk werd door het versturen van seks-appjes naar ambtenaren, die daarom moest opstappen en dit jaar toch weer opdook om mee te doen aan de Helderse gemeenteraadsverkiezingen. Gertjan en Andrea zagen er geen probleem in: ze kenden de verhalen over Geurt wel maar vonden dat iedereen een tweede kans verdient. Die houding werd beloond: Gertjan kwam op plaats elf en Andrea op plaats acht van de kandidatenlijst.

Heel snel op een kandidatenlijst

‘Was dat niet een beetje snel?’ wil uw verslaggever weten. Geurt was van plan in Den Helder met zes zetels de gemeenteraad in te komen en wilde zelf wethouder worden. Als Geurt gelijk zou krijgen zat Andrea al bijna in de raad. Gertjan en Andrea hadden hooguit een uurtje met Geurt en zijn hulpje Nancy List gepraat. Gertjan en Andrea vonden ook wel dat ze een hoge plaats hadden gekregen, maar begrepen dat er haast was. Er waren nog maar drie maanden te gaan voor de verkiezingen en dus moest er snel campagne worden gevoerd.

De campagne was het werk van Gertjan en Andrea, Geurt en Nancy en nog vier anderen. De andere veertien kandidaten van Gemeentebelangen zagen ze nooit. Gertjan en Andrea vonden het een leuke tijd. Maar al voor de verkiezingen sloeg de stemming om. Geurt bleek op twee kandidatenlijsten te staan: hij bleek ook lijsttrekker van ‘LPN’ in Pijnacker-Nootdorp. Daar hadden Gertjan en Andrea niet op gerekend. Helemaal onlogisch was het niet: Geurt woonde toen nog in Pijnacker.

Vriendinnetje in de commissie

De campagne ging verder en Gertjan en Andrea deden dat zo goed dat ze van Geurt wel een permanent campagneteam mochten beginnen. Maar zo ver kwam het niet: toen Geurt bij de verkiezingen met één restzetel nipt in de gemeenteraad kwam, mocht hij vijf commissieleden aanstellen. Hoewel was afgesproken dat de vrijwilligers van de campagne een belangrijke rol zouden krijgen, werden opeens twee mensen die Gertjan en Andrea nog nooit hadden gezien commissielid. Volgens Andrea is een van hen ‘een vriendinnetje van Nancy’.

De reden voor deze keuze zou volgens Geurt ‘interesse en expertise’ zijn, maar twee kandidaten die wel aan de campagne hadden deelgenomen wisten juist veel van financiën en zorg. Een van hen had in Geurts plaats bij een publieksdebat opgetreden en een ander had heel Julianadorp in haar eentje geflyerd. Maar Geurt wilde nu opeens toch anderen als burgerleden in de commissies hebben. De belangrijkste campagnevoerders waren opeens niet meer nodig. Toen waren Gertjan en Andrea het zat. Ze zijn kwaad dat twee van hun vrienden op de lijst zo slecht zijn behandeld.

Een strategie om stemmen te winnen

Gertjan en Andrea dachten inmiddels na over het permanente campagneteam maar zagen er toch maar vanaf. Gertjan stelde online nog wat vragen, maar Geurt blokkeerde hem meteen op social media. Zo bleek hoe het al de hele tijd was gegaan: Geurt wilde veel mensen op de lijst om via de persoonlijke netwerken van al die mensen beetje bij beetje wat stemmen bijeen te schrapen. Maar toen zijn eigen zetel eenmaal binnen was, wilde hij juist van de mensen die hem geholpen hadden af. Waarom weet niemand. Het is hoe nieuwe partijen wel vaker met vrijwilligers omgaan.

De verkiezingsuitslag van Den Helder laat zien hoe je een restzetel kunt binnenhalen: deze zetel werd verkregen op basis van 605 stemmen, waarvan lijsttrekker Geurt er slechts 135 kreeg. Zonder zijn lange kandidatenlijst was Geurt niet verkozen, net als in Pijnacker-Nootdorp waar Lokaal LPN niet eens een restzetel haalde. Dit alles met dank aan lokale vrijwilligers als Gertjan en Andrea. Spijt hebben ze niet: de campagne was leuk, maar voorlopig laten ze de politiek voor wat het is.

Geurt Visser heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot wederhoor. Hij ontkent in algemene zin evenwel allesDe serie Chris Aalberts in Den Helder gaat na de gemeenteraadsverkiezingen nog even verder met de vraag wat de Helderse verkiezingen precies hebben opgeleverd.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens