Politiek

Crisis bij SP Limburg houdt aan: 3 raadsleden stappen op

19-05-2018 13:44

Gerommel bij de SP in Limburg: nadat in april vijf Statenleden en een gedeputeerde in de provincie uit de SP stapten, keren nu ook drie van de vier raadsleden van de SP in Venray de partij de rug toe. Zij doen dit naar eigen zeggen uit onvrede met de partijcultuur en het gebrek aan democratie binnen de SP. ,,De raadsleden hebben ervaren dat een open en eerlijke discussie binnen de partij niet gevoerd kan worden en de cultuur van de partij ziek is”, laten ze zaterdag in een verklaring weten. De drie blijven wel lid van de raad. Fractievoorzitter Jan Hendriks gaat als eenmansfractie voor de SP door.

Lees ook – Vijf statenleden en gedeputeerde stappen op

De landelijke SP reageert verbolgen op de stap van het trio. Het partijbestuur zou herhaaldelijk contact hebben gezocht met de raadsleden in Venray voor overleg, maar die zouden de boot hebben afgehouden. ,,Ik heb er geen goed woord voor over”, aldus algemeen secretaris Lieke Smits. Ze benadrukt dat de koers van de partij door de leden wordt bepaald. ,,Het is erg vreemd om je twee maanden geleden te laten kiezen in de gemeenteraad, en nu ineens te zeggen dat je problemen hebt met de koers.” Als je het met iedereen oneens bent, laat je je niet kiezen of geef je je zetel netjes terug aan de partij zodat anderen die plek kunnen innemen, vervolgt ze.

Volgens het afvallige trio houdt de partij zich niet aan het eigen reglement bij de voordracht van kandidaten voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Daarmee schendt de SP de eigen partijdemocratie, aldus de raadsleden. Kritiek op de gang van zaken binnen de partij bleek volgens hen zinloos. ,,Dan is het vertrouwen weg”, zei het opgestapte raadslid Joep Gielens zaterdag.

Tijdens een regioconferentie in Roermond op 14 april werd zware kritiek geleverd op de SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Hij wilde een groot windmolenpark in Venlo erdoor drukken, hoewel de gemeente tegen was. Ook zijn kritiek op mensen die moeite hebben met buitenlandse arbeidskrachten, schoot het SP-bestuur in het verkeerde keelgat. Vijf SP-Statenleden en Prevoo hielden het daarna voor gezien.

De drie in Venray verlaten de SP mede uit ergernis om de reactie van de partij op deze gebeurtenis. “Deze mensen worden weggezet als weglopers die niet tegen kritiek kunnen”, aldus Gielens. “Maar dat er mensen opstappen heeft de partij volledig aan zichzelf te wijten.”

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens