Politiek

Referendum niet afgeschaft voor eventueel donorwet-referendum

15-05-2018 14:58

De voorvechters van een referendum over de donorwet hoeven niet te vrezen dat het referendum ondertussen wordt afgeschaft. Het duurt nog zo lang voor de Eerste Kamer zich over de afschaffing heeft uitgesproken dat de donorwetcampagne gewoon kan worden afgerond, zegt fractievoorzitter Annemarie Jorritsma van de VVD in de Eerste Kamer.

Chris Aalberts – Voor de donorwet? Ook dan is er reden een referendum te willen

GeenStijl en de andere pleitbezorgers van het referendum over de actieve donorregistratie vreesden dat ze de kans niet zouden krijgen genoeg handtekeningen te verzamelen. In de eerste week hadden 62.000 Nederlanders hun handtekening gezet onder de aanvraag van een referendum.

In principe tot 14 juni hebben GeenStijl en gelijkgestemden de tijd om 300.000 steunbetuigingen aan de Kiesraad voor te kunnen leggen. Zou het referendum voor die dag worden ingetrokken, dan lijken de inspanningen voor niets geweest. De haast die het kabinet tot dusver heeft gemaakt, belooft volgens de initiatiefnemers weinig goeds.

Jorritsma stelt hen nu gerust. De Eerste Kamer velt niet voor 14 juni een oordeel, verzekert ze. Bij de kabinetsformatie hebben de regeringspartijen afgesproken de referendumwet te schrappen. In de Tweede Kamer stemde al een meerderheid voor afschaffing.

Lees ook

41.887 handtekeningen: aanvraag referendum donorwet mag verdergaan

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens