Politiek

NOS (van de noodlijdende NPO) wil miljoenen uitgeven aan voetbalrechten

02-05-2018 11:46

De NOS is terug in de race om de uitzendrechten voor de Champions League. In 2014 noopte een bezuinigingsronde op de publieke omroep de NOS er nog toe om niet meer op de belangrijkste clubcompetitie ter wereld te bieden, schrijft De Telegraaf.

Lees ook – Minister Arie Slob niet onder indruk van hysterisch gedram en gebedel door NPO

De afgelopen twee seizoenen was het miljoenenbal te zien bij Veronica. Volgens ingewijden gaat de NOS nu ook weer een bod uitbrengen. De hoogte is onduidelijk, maar zal volgens marktkenners zeker zeven miljoen euro bedragen.

De NOS wil niet officieel bevestigen dat het een bod heeft uitgebracht. Een woordvoerder:”Zolang er rechten op de markt zijn, doen we hier geen mededelingen over. Alle informatie die we delen, of we nu bieden of niet, heeft invloed op lopende onderhandelingen.”

De NPO als geheel zit financieel in de problemen. Als de reclame-inkomsten in dit tempo blijven dalen, heeft de NPO in 2019 ongeveer 60 miljoen euro minder te besteden. De Ster, die reclamespotjes verkoopt voor de omroepen en daarmee in een kwart van hun inkomsten voorziet, verdient dit jaar naar schatting 28 miljoen euro minder. De daling is sneller en sterker dan verwacht.

Voor volgend jaar kunnen de dalende inkomsten nog worden opgevangen door geld uit een reservepot, aldus minister Mediazaken Arie Slob (CU). Daarna kunnen eventuele tekorten niet meer op die manier worden weggewerkt. Slob wil ook geen ander geld van zijn ministerie inzetten. Sindsdien blijft de NPO jammeren om extra geld.

NPO-chef Shula Rijxman zei eind vorig jaar: “In onze tijden van fake news, is de NPO belangrijker dan ooit. Ik roep de politiek op te zorgen voor een goede, onafhankelijke publieke omroep.” Dat geld gaat dus naar het voetbal, weten we nu.

Lees ook

Dossier NPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens