Politiek

Gemeente Den Haag ziet geen bezwaren tegen ‘Kalifaatconferentie’ omstreden Hizb ut-Tahrir

02-05-2018 19:59

De fundamentalistische moslimorganisatie Hizb ut-Tahrir mag op zondag zes mei een conferentie in Den Haag organiseren. De bijeenkomst die in teken staat van de politieke islam en hoe er een islamitische staat kan worden opgericht in moslimlanden valt onder ‘de vrijheid van vergadering’. Dat laat de gemeente woensdag weten aan ThePostOnline. De Haagse PVV wil juist dat de gemeente de bijeenkomst verbiedt.

Lees ook – Omstreden moslimclub Hizb ut-Tahrir organiseert conferentie in Den Haag

Woordvoerder Nicolette Stoel laat namens het college van burgemeester en wethouders aan TPO weten:

“De bewuste organisatie is in Nederland niet verboden. De bijeenkomst die is georganiseerd valt onder de vrijheid van vergadering. Dat is een grondrecht. Net als bij alle andere bijeenkomsten die in het land worden gehouden mogen ook hier geen strafbare uitlatingen worden gedaan.”

Of de buitenlandse sprekers een visum nodig hebben laat de gemeente in het midden, dat is aan de Rijksoverheid: “De toets of sprekers een visum nodig hebben en of een visum kan worden afgegeven ligt bij het Rijk.”

De AIVD oordeelde in het verleden dat de club antiwesterse, antisemitische en anti-integratieve elementen bevat en een staatsinrichting nastreeft die onverenigbaar is met de democratie. De organisatie is in veel Arabische landen verboden, niet in Nederland. Het CDA pleitte eerder tevergeefs voor een verbod.

Lees ook

Richard de Mos: Wij zijn en blijven voor een stadsbreed gebiedsverbod voor haatpredikers

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens