TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Grote meerderheid gelooft Rutte niet

Regeringspartijen verliezen 5 zetels, GroenLinks virtueel tweede partij

De impact van de gebeurtenissen van de afgelopen week op de electorale voorkeuren en de positie van bepaalde politici is groot. En het lijkt erop dat dit niet van korte duur zal zijn. De regeringspartijen hebben samen 5 zetels verloren, waardoor ze nu op 54 zetels staan (22 zetels minder dan bij de verkiezingen van 1 jaar geleden).

76 procent denkt dat Rutte niet de waarheid heeft gesproken toen hij aangaf die memo’s niet te herinneren. En 73 procent denkt dat over de drie fractievoorzitters. Onder de VVD-kiezers denkt bijna de helft dat Rutte niet de waarheid sprak. En bij CDA- en D66 kiezers denkt twee-derde dat de fractievoorzitters niet de waarheid spraken. Een meerderheid van de kiezers van CDA- en D66- zouden meegestemd hebben met de motie van afkeuring.

Op basis van de informatie en gebeurtenissen van de afgelopen week is het aandeel voorstanders voor de afschaffing van de dividendbelasting gedaald van 26 procent naar 18 procent!

Jesse Klaver

D66 en CDA zitten rond het laagste niveau sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.  5 oppositiepartijen winnen 1 zetel, waarmee GroenLinks met 17 zetels nog maar 7 achter op de VVD staat. Opmerkelijk is ook dat de partij op de 8e plaats met 12 zetels maar 12 minder heeft dan de grootste. (pdf)

’56 % vindt het wel knap van Rutte hoe hij zich uit dit soort situatie redt’

Jesse Klaver wordt gezien als de sterkste bij dit debat. Hij staat bij kiezers van alle partijen, behalve VVD, op de eerste of tweede plaats. 56 procent vindt het wel knap van Premier Rutte hoe hij zich uit dit soort situatie redt. Toch vindt inmiddels 71 procent dat het beter is als dit zijn laatste termijn is als premier.

Juist omdat het onderwerp ‘afschaffing van de vennootschapsbelasting’ nog in de Kamers behandeld zal gaan worden en de volgende verkiezingen (Provincie en Eerste Kamer) eigenlijk nog minder dan 11 maanden weg zijn, zal het effect van de ontwikkelingen van de afgelopen week en het debat nog wel een geruime tijd na-ijlen. En niet alleen omdat het er (weer) naar uitziet dat de partijen die aan de regering meedoen naast de VVD, de grootste electorale klappen dreigen te krijgen.

De grote vraag zal met name gaan worden in welke mate bij de volgende verkiezingen voor de VVD-kiezer er aantrekkelijke electorale alternatieven zijn. CDA en D66 zullen dat niet zijn. De grootste kansen liggen daar dan voor PVV, Forum voor Democratie en 50PLUS.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.